Vladimír Dlouhý: Musíme být pro Rusko silnějším partnerem. Sankce nic neřeší

„Evropská unie ani Spojené státy nemají odpovídající politiku vůči Rusku,“ tvrdí prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Sankce vůči Rusku považuje spíš za projev bezradnosti.

„Podle mých informací i lidé, kteří patří mezi odpůrce Vladimira Putina, jsou ochotni akceptovat jeho politiku na Ukrajině,“ tvrdí Vladimír Dlouhý. A sankce podle něj možná jen krátkodobě zhorší život v Rusku.

„Kromě Česka a Slovenska nevidím nikde tak vyhrocenou diskuzi o sankcích,“ upozorňuje s tím, že dopady nechce nijak podceňovat. „Je dobře, že vláda a podnikatelská sféra se připravují na možné dopady,“ dodává.

Čtěte také


Kurzarbeit je dohoda mezi zaměstnancem, zaměstnavatelem a státem. Zaměstnanci mají kratší pracovní dobu a ušlý příjem doplatí stát. Zaměstnavatel se za to zaváže, že zaměstnance nepropustí.

Zároveň uznává, že takzvaný kurzarbeit jako možné řešení dopadů sankcí vypadá líbivě. „Bojím se, že někteří chtějí využít prosazení kurzarbeitu pro širší okruh lidí,“ zmiňuje. Tento institut sice podporuje, ale jen v užším vymezení.

Co teď můžeme prodat Rusku, abychom neztratili důležitý trh? A jak ovlivní sankce státy Evropské unie? Ptal se moderátor Jan Pokorný krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio