Odlezelské jezero na severu Plzeňska je nejmladším přírodním jezerem u nás

3. červen 2020

Víte, kde najdete nejmladší přírodní jezero v České republice? Na severu Plzeňska u obce Odlezly. A jak a kdy vlastně vzniklo? Opravdu teprve nedávno po dvoudenních vydatných deštích v roce 1872. Málokdy se stává, abychom znali i přesné datum vzniku jezera. V případě Odlezelského jezera, které vzniklo doslova ze dne na den, to bylo 28. května. Odlezelské jezero je zároveň největším přírodně hrazeným jezerem nás.

Co se vlastně tehdy stalo, aby mohlo v krajině už stovky a tisíce let prakticky neměnné, vzniknout přírodní cestou jezero? Rozvodněný Mladotický potok tehdy narušil nestabilní západní svah Potvorovského kopce. Svah se utrhl a v noci z 27. na 28. května roku 1872 přehradil Mladotický potok. Jezero bylo na světě. Jako možná jediné jezero u nás tak může Odlezelské jezero slavit narozeniny.

Odlezelské jezero musíte hledat

Jezero má rozlohu přes čtyři a půl hektaru a je protáhlé od jihu k severu. Jeho plocha ho řadí sice až na 4. místo mezi českými přírodními jezery. Prvenství mu ale náleží v kategorii přírodně hrazených jezer v České republice. Dlouhé je přibližně půl kilometru, široké mezi 70 až 100 metry a hluboké je až 7 metrů. Do jezera se vlévá také stejnojmenný Odlezelský potok. Jako bonus nabízí jezero i dva přírodní vodopády. Nejkrásnější jsou v zimním období. Jednak tu v jejich obdivování nebrání bujná letní vegetace, ale hlavně, při mrazech se vodopády mění v překrásné ledové krápníky.

Člověk v tom tak trochu prsty měl

Některé zdroje uvádějí, že Odlezelské jezero přeci jen částečně pomohl vytvořit člověk svojí činností v krajině. Jednak se v okolí Potvorovského kopce už od 13. století nacházely pískovcové lomy, které mohly destabilizovat svah Potvorovského kopce. K utržení svahu mohla také přispět výstavba železničního spojení mezi Plzní a Žihlí a výrazný zářez do terénu. Pomyslná poslední kapka tak dopadla právě při dvoudenních vytrvalých deštích v květnu roku 1872.

Jezerní romantika

To jsou ale jen podružné důvody, které mohly ve finále vést ke vzniku vodního díla včetně přirozeného přehrazení Mladotického potoka. Jezero samotné prostě vytvořila sama příroda. O tom dodnes není pochyb. I proto bylo Odlezelské jezero a jeho okolí jako jediné svého druhu přibližně po sto letech od svého vzniku, 7. března 1975, vyhlášeno chráněným přírodním výtvorem, později přírodní památkou.

Jak se k nejmladšímu přírodnímu jezeru u nás dostanete? Jezero leží asi devět kilometrů vzdušnou čarou od města Plasy na severu Plzeňska. Nejlepší pěší cesta je z nedaleké obce Odlezly nebo po turistických značkách z obce Potvorov. Při jižním okraji jezera prochází naučná stezka Cestou slovanských bohů.

autor: Pavel Halla
Spustit audio