V pet lahvích vidím inspiraci, říká výtvarnice, která si pro materiál chodí do popelnic

20. srpen 2014

Co všechno se dá vytvořit z pet lahví? Třeba podmořský svět, pestrobarevné květiny, funkční lampičky a lustry nebo luxusní petprsenku. To vše zvládá zakladatelka pet-artu Veronika Richterová.

V čem je vlastně pro umělkyni plast tak inspirativním materiálem? Především nikdy neví, jak bude materiál, se kterým hodlá pracovat, vypadat. Nemusí se tak dlouze rozmýšlet. „Nechodím si ho kupovat do obchodů, ale sbírám jej v kontejnerech. Až podle toho, co najdu, tak přemýšlím, jak dál,“ říká.

„Stále monitoruju kontejnery ve svém okolí a sbírám láhve určitého druhu, pokud mám nějaký záměr,“ poodhaluje výtvarnice kousek ze svého umění.

Richterová tedy hledá inspiraci v plastových kontejnerech. Jenže tam už je většina lahví sešlápnutá a zdeformovaná. Co s tím? „Občas se najdou i nesešlápnuté láhve, ale umím je i narovnat,“ říká.

„Doma je pak musím umýt a připravit k další práci,“ pokračuje dál alternativní sochařka. Ke své práci potřebuje kromě nůžek i tepelné nástroje jako jsou pájky nebo horkovzdušné pistole. Dá se to ale dělat téměř kdekoliv.

Výhodou pet-artu je i velká dostupnost pet lahví. Když se něco nepovede, stačí si dojít pro další. „Je v tom velká svoboda. Člověka nesvazuje strach, že by pokazil materiál, a může experimentovat,“ přiznává.

Veronika Richterová a její pet-art. Tučňáci, výška 37 centimetrů

Lidový pet

Pet-art nemusí sloužit pouze jako umění. Často jej využívají i prostí lidé k jakési lidové tvořivosti. Většinou takoví zahrádkáři si často pomáhají pet lahvemi. „Pro nás je to velká vášeň. Vyhledáváme to i dokumentujeme. Říkáme tomu lidový pet,“ říká Richterová.

„V západní Evropě se s tímto těžko setkáváme. Maximálně najdete pet láhev naraženou na tyč, ale nikoho nenapadne vystříhat z ní větrník například,“ přiznává umělkyně.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: jra
Spustit audio