Expert: Na ebolu zatím platí jen karanténa, ale Česko je připraveno

20. srpen 2014

Je ebola skutečně tak blízko českým hranicím, jak se zdá podle zpráv v médiích? Je české zdravotnictví na výskyt této smrtící nemoci připraveno?

„Ebola se nešíří tak snadno jako jiné respirační nemoci, ale její hrozbou je více než 50% úmrtnost,“ uvedl v našem vysílání odborník na infekce z Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala.

Chřipka nebo rýma mají mnohem větší infekčnosti a přenáší se mnohem snadněji než ebola, dodal lékař.

„Třeba rýma je velmi infekční onemocnění, přenáší se na velkou vzdálenost, téměř všichni ji občas dostaneme, ale málokdo na ní zemře.“

Podle statistik ve čtyřech nejvíce ebolou postižených afrických zemí (Liberie, Guinea, Sierra Leone a Nigerie) pořád mnohonásobně více lidí umírá na malárii.

Čtěte také

Proč je ebole věnována tak velká pozornost? „Panika kolem eboly vzniká především proto, že ji neumíme léčit,“ vysvětlil Machala. "Malárii léčit umíme, s ebolou si nevíme rady."

„Průběh nemoci je nesmírně těžký, a pacient ji s velkou pravděpodobností nepřežije, jak vidíme i na počtu přibližně 1200 obětí současné africké epidemie.“

Ani nové nadějné preparáty na léčbu eboly její šíření nezastaví. „Tady pomohou jen přísná karanténní opatření.“

A to je podle Machaly problém právě afrických zemí. „Infrastruktura je rozvrácená, lidé se pohybují na hranici ilegality, a zavádět karanténu v těchto podmínkách je nesmírně obtížné.“

„I proto si myslíme, že v rozvinutých zemích by se infekce nešířila takovým lavinovitým způsobem. U nás by podchycení nemoci bylo mnohem dokonalejší,“ ujistil odborník na infekce.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.