Při nákupu vína si dejte pozor. To dobré nepatří do plastové láhve, varuje Vinař roku 2014

25. srpen 2014

Vítězství v soutěži Vinař roku 2014 oslavil Miroslav Volařík z Mikulova pravděpodobně dobrým vínem. „To mě vždycky uspokojí,“ potvrdil ve studiu Radiožurnálu moderátorce Lucii Výborné. I oslavy však jednou skončí a to je ten správný okamžik pro návrat na vinici. Jaký bude letošní ročník?

Na jaře nebyly kruté mrazy a pak nastoupilo pěkné počasí, takže se vinice vyvíjely bez problémů. „Letošní úroda vypadá skutečně dobře,“ hodnotí Miroslav Volařík a zmiňuje nejen dobrou kvalitu, ale i velké množství úrody.

Jenže na podzim čeká vinaře ještě boj se špačky. „Jsou tu obrovská hejna, která je třeba hlídat,“ zmiňuje. Na špačky si vinaři pořizují plynová děla i sítě. „Nebo zbraně. Dle zákona můžeme střílet do hejna s více než tisíci jedinci,“ připomíná.

Čtěte také

Horší než špačci jsou podle Miroslava Volaříka prodejci sudového vína. „Pokud státní orgány nebudou konat, můžeme se dostat do problémů,“ varuje a připomíná, že v některých vzorcích bylo překročeno množství glykolů.

Miroslav Volařík, Vinař roku 2014

„Klamou se tu spotřebitelé. Dobrý vinař nedá víno do plastové láhve. To přece nedává smysl,“ vysvětluje. I cílem jeho vinařství je produkce tak kvalitního vína, které se nedává do sudů.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio