Gaza, Sýrie a Irák jsou spojené nádoby, všímá si odborník na Blízký východ

22. srpen 2014

Naděje na příměří mezi Izraelem a Palestinci se opět zhroutily a hnutí Hamás přiznalo, že Izrael zabil tři jeho přední velitele. Izrael nehodlá přestat s ofenzívou, dokud nebude zajištěná jeho plná bezpečnost.

„Požadavek Izraele na ukončení raketových útoků Hamásu je jasný, o požadavcích Hamásu se můžeme jen dohadovat," popsal současné diplomatické klima v našem vysílání odborník na Blízký východ Jiří Schneider.

Veškerá jednání o příměří probíhají přes prostředníky, mezi kterými má ústřední úlohu Egypt.

„Důležitou roli stále hraje i Katar a předpokládá se, že odstoupení od posledního příměří bylo způsobeno tlakem Kataru na vedení Hamásu," vysvětlil expert.

Existuje souvislost mezi vztahem Izrael-Palestina a vývojem situace v Sýrii a Iráku?

„Zcela nepochybně," říká Schneider. „Můžeme ještě přidat jednání o jaderném programu Íránu. To jsou všechno spojené nádoby a problém konfliktu v Gaze není izolovaný."

Zvlášť v případě nutnosti společného postupu proti Islámskému státu v Iráku se shodnou jak obyvatelé okolních zemí i někteří jejich političtí představitelé. „Jestli jsou tyto země schopny se dohodnout na společném postupu, o tom mám pochyby."

„Možná dojde k dohodám mezi dvěma státy, ale k regionálnímu postupu situace zralá není. Arabské země si ale uvědomují, jaké nebezpečí jim z Iráku hrozí," zhodnotil Jiří Schneider.

autoři: oci , bum
Spustit audio