Titul Vesnice roku vynesl Kovářovu 2 miliony

28. říjen 2004

Dva miliony korun vyneslo obci Kovářov na Písecku vítězství v krajském i celostátním kole soutěže Vesnice roku 2004. Částku 1,5 milionu za oba tituly doplnil půlmilionový příspěvek Jihočeského kraje, který schválili zastupitelé. Kovářov se 1400 obyvateli, jehož roční rozpočet se pohybuje kolem 15 milionů korun, si prvenství v soutěži vydobyl především díky podpoře folkloru a práci s mládeží.

Půl milionu korun za vítězství v krajském kole soutěže obec použije na opravu a výstavbu autobusových zastávek. Využití ostatních financí bude podle starosty Pavla Hrocha pečlivě zvažovat. "Zastupitelé nyní předkládají návrhy, které posoudíme na jednání zastupitelstva 12. listopadu. Peníze chceme racionálně využít pro další rozvoj obce," řekl starosta ČTK. Schválený půlmilionový příspěvek Jihočeského kraje je podle náměstka hejtmana Jiřího Vlacha rozdělen na dvě části. "Částku 100.000 korun bude moci obec použít třeba na oslavu k celostátnímu vyhlášení výsledků soutěže. Zbývajících 400.000 korun je určeno na rozvojový projekt obce, který předpokládá její dvacetiprocentní finanční spoluúčast," řekl Vlach ČTK. Zatímco první částku Kovářov dostane během několika dnů, 400.000 až poté, co předloží odpovídající projekt. "Pokud by takový projekt obec již měla připravený, je uvolnění peněz také záležitostí několika dnů," dodal vicehejtman.

Kovářov se 1400 obyvateli se o úspěch v soutěži Vesnice roku snaží již šestým rokem. V roce 2001 získal modrou stuhu za kulturu v obci, o dva roky později ocenění za práci s mládeží. Letos vyhrál v konkurenci dalších 12 obcí, které se dostaly do celostátního finále jako vítězové krajských kol.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio