Víte, koho byste v minulosti potkali na hradě Bezděz? Karla IV. i Karla Hynka Máchu

25. srpen 2014
Česko – země neznámá

Nedaleko Máchova jezera, jen pár kilometrů od Doks na Českolipsku se na kopci Velký Bezděz nad okolní krajinou hrdě tyčí 750 let starý hrad. Jeho návštěvníci mu přezdívají Král hradů. Samozřejmě, že si památka na severu Čech tuhle přezdívku zasloužila.

Hrad Bezděz založil v 60. letech 13. století král Přemysl Otakar II. Na rozdíl od jiných hradů byl postaven v krátké době celý bez postupných přístaveb, ani pozdější staletí nezasáhla do jeho vzhledu.

Od roku 1978 je hrad Bezděz Národní kulturní památkou.

Před dávnými lety byl útočištěm a obydlím, o několik staletí později dokonce zdrojem inspirace českých umělců – literátů, hudebníků i výtvarníků.

Obdobnou kapli nenajdete v celé střední Evropě

Hradní kaple je jedním z nejzajímavějších míst na Bezdězu

Při návštěvě romantického hradu se můžete vydat na prohlídku s průvodcem, nebo i bez něj jen s průvodcovskou brožurkou. Nejdříve můžete zamířit do hradní kaple, která je podle kastelána hrad Jana Juričky jedním z nejzajímavějších míst, které na hradě mají. Kaple na Bezdězu je ojedinělá v celé střední Evropě tím, že má kolem sebe ochoz a křížovou klenbu bez žeber.

Troška hrůzy na vás možná dýchne v další části hradu, v Klášterní hrobce, kde byla původně kaple. Ve své době totiž hrad sloužil jako klášter a na daném místě pochovávali mnichy.

Výhled z hradní věže si nesmíte nechat ujít

Největším lákadlem je pro návštěvníky nejspíš hradní věž, odkud se nabízejí překrásné výhledy. Jak tvrdí historický průvodce, je-li příznivé počasí, pak je možné obhlédnout odtud až jednu třetinu Království českého. Namátkou zmiňme alespoň pár míst, která jsou z Bezdězu vidět. Milešovka, Kozákov, kopec Ralsko, Jablonné, Hvozd, Mimoň nebo hrad Děvín.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio