Palivo pro Temelín může pocházet z jaderných hlavic

27. říjen 2004

Jaderná elektrárna Temelín je možná poháněna palivem, které se vyrábí z likvidovaných ruských jaderných hlavic, uvádí Lidové noviny. Hlavice z éry Sovětského svazu se stávají po přepracování celosvětově velmi důležitým materiálem k výrobě paliva v rámci mírového programu "Z megatun na megawatty". Významným odběratelem je i firma Westinghouse, která palivo do Temelína v současné době dodává.

Podle mluvčího ČEZ Milana Nebesáře nelze ani potvrdit, ani vyvrátit, zda právě v Temelíně využívají k výrobě elektřiny i sovětské jaderné hlavice. V každém ze dvou temelínských reaktorů nyní leží 92 tun paliva, z něhož čtvrtina se musí po roce vyměnit za nové články, sdělil Nebesář listu. ČEZ by se do dvou let měla rozhodnout, komu svěří dodávku paliva pro Temelín po roce 2010. O zakázku se zatím předběžně přihlásily Westinghouse a ruská společnost TVEL. Uran z likvidovaných hlavic se už deset let převáží do USA, kde se z něj ve firmě USEC stává součást palivových článků určených pro americké i evropské jaderné elektrárny. "Ve spolupráci s ruskou firmou Techsnabexport jsme už recyklovali vysoce obohacený vojenský uran na takové množství paliva, které by stačilo na výrobu elektřiny pro Boston nebo Seattle na 300 let," cituje deník Světovou nukleární agenturu.

Před deseti lety podepsaly USA a Rusko dohodu, která až do roku 2013 počítá s likvidací tisíců ruských jaderných hlavic právě způsobem, který z původně vojenského materiálu vytváří energetickou surovinu. Kontrakt za 12 miliard dolarů je nyní v polovině. Z 500 tun jaderného vojenského arzenálu, určeného k likvidaci v USA, už 225 tun skončilo jako součást paliva do jaderných elektráren.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio