Jan Jůn: Druhá debata o odtržení Skotska od Británie skončila tvrdou hádkou

26. srpen 2014

V pondělí večer nabídly britské televize divákům už podruhé významnou politickou „show“ – debatu o výhodách a nevýhodách odtržení Skotska od Británie. Skotští voliči o něm rozhodnou už za tři týdny, 18. září.

Stejně jako v první debatě před měsícem, i tentokrát byli protagonisty přímého přenosu z haly glasgowského Kelvingrovského muzea dva prominentní Skoti: bývalý britský ministr financí labouristické vlády a vůdce protiseparační iniciativy „Lépe spolu“ Alastair Darling, který hájí pokračování unie obou zemí od roku 1707, a „první ministr“ skotské autonomní vlády a šéf Skotské nacionalistické strany SNP Alex Salmond, proponent odtržení.

Vítězem první debaty byl diváky i experty vyhlášen Darling, nazlobený údajnou „demagogií“ Salmonda – prý neposkytujícího úplné informace o možných problémech – a tak se debata, zaměřená na tři hlavní okruhy otázek, tedy jakou měnu si Skotsko zvolí, co bude s ropou pod Severním mořem a jak by si v nezávislém Skotsku vedlo zdravotnictví, údajně těšila pozornosti třetiny televizních diváků.

Čtěte také

První téma dalo exministru Darlingovi možnost opakovaně požadovat od Salmonda vysvětlení, jaký bude jeho „Plán B“ v případě, že po odtržení jej Britové nenechají udržet jako měnu britskou libru. Salmond potvrdil, že jiný plán, nežli dohodou či bez ní libru udržet, nemá.

Darling mu oponoval, že to žádné alternativní plány nejsou. Poukázal na skutečnost, že britská centrální Bank of England by i nadále určovala parametry skotské ekonomiky, včetně schvalování skotského rozpočtu, podobně jako to činí centrální banka evropská ve Frankfurtu ohledně ekonomik zemí, které přijaly euro.

V televizní debatě o odtržení Skotska od Británie diskutují bývalý britský ministr financí a vůdce protiseparační iniciativy Lépe spolu Alastair Darling (vlevo) a první ministr skotské autonomní vlády a šéf Skotské nacionalistické strany Alex Salmond

Salmond oponoval, že Skotsko by mohlo používat libru i bez svolení Londýna coby mezinárodně obchodovanou měnu, tak jak to činí s americkým dolarem třeba Ekvádor, El Salvador či Panama. A navíc provokativně naznačil, že by Skotsko mohlo ohlásit, že nesplatí své dluhy.

Debata se značně vyhrotila, oba často hovořili jeden přes druhého a pak se přenesla na ropu. Salmond tvrdil, že jí pod mořem zbylo velmi mnoho a že nezávislé Skotsko těžbou zbohatne, zatímco Darling poukazoval na oficiální značně nízké odhady toho, kolik se jí ještě dá vytěžit.

Když se pak debata dostala na ztrátu 8000 pracovních míst v glasgowských ponorkových docích po odtržení a na zdravotnictví a jeho deficitní financování – neboť Skotsko bere ve veřejných výdajích o 1300 liber na osobu ročně více z rozpočtu než průměr Británie – oba už byli zjevně nazlobeni.

Salmondovo tvrzení, že skotské zdravotnictví nejvíce ohrožují škrty britské vlády, bylo odměněno dlouhým potleskem publika, které oběma položilo několik často útočných otázek. Salmond však dělal dojem lepší faktografické připravenosti a Darling nebyl několikrát schopen rázně a přesvědčivě jeho agresivní argumentaci vyvrátit, či překřičet.

Čtěte také

Důsledkem bylo, že z pěti stovek dotázaných skotských diváků přiřklo po debatě v bleskovém průzkumu mínění organizace ICM pro deník The Guardian 71 procent vítězství sebejistějšímu Salmondovi a jen 29 procent Darlingovi.

Problémem debaty je ovšem, že je posuzována nikoli s ohledem na závažnost argumentů, ale coby osobní souboj. Uvidíme tedy, zda se 14 procentní náskok odpůrců odtržení nyní zmenší.

autor: jj
Spustit audio