Chceme podpořit spolupráci moravských vinařů s čínskými, říká hejtman Michal Hašek

Česká republika se má stát sídlem plánované Asociace guvernérů provincií Čínské lidové republiky a reprezentantů regionů zemí střední a východní Evropy. „Na regionální úrovni jsme byli aktivní od roku 2012,“ přibližuje předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Právě tehdy navštívili hejtmané Čínu. „O této cestě byla informována i tehdejší vláda,“ připomíná. „Dvířka se pootevírala. To byl předstupeň vládní spolupráce,“ vysvětluje Michal Hašek.

Čtěte také

Přivítal by tedy dalajlámu, kdyby přijel na návštěvu Jihomoravského kraje? „Záleželo by na tom, jestli by přijel jako soukromá osoba,“ odpovídá s tím, že neví, jakou oblast by dalajláma zastupoval. Lidská práva jsou podle něj důležitým tématem diskuzí na mezivládní úrovni. „Dělají to všichni státníci,“ uznává.

Zároveň by rád podpořil spolupráci českých a moravských vinařů s jejich čínskými kolegy. Jak si takovou spolupráci představuje? Chtěl by naopak podpořit dovoz čínských potravin do Česka? A mohl by čínský trh nahradit ten ruský? Ptal se moderátor Jan Pokorný krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio