Některé gumičky 'loom bands' obsahují zdraví škodlivé ftaláty

Některé gumičky 'loom bands' pro výrobu oblíbených náramků pro děti obsahují zdraví škodlivé ftaláty. Zjistily to testy v Irsku a Velké Británii. Na jejich výsledky upozornilo sdružení Arnika. Obsah ftalátů v gumičkách je až 500krát vyšší, než povoluje evropská norma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náramky z gumiček loom bangs. Napodobeniny mohou obsahovat nebezpečné ftaláty

Náramky z gumiček loom bangs. Napodobeniny mohou obsahovat nebezpečné ftaláty | Foto: Vojtěch Man

Originální gumičky Rainbow loom bands mají celou řadu napodobenin, které nejsou vždy vyrobené ze silikonu. V Británii a Irsku se proto rozhodli různé značky otestovat.

Zjistilo se, že některé z nich obsahují škodlivé ftaláty - hlavně ty vyrobené mimo Evropu. Často mají obsah této látky až 500krát vyšší, než povolují evropské normy.

Hnutí Arnika proto doporučuje, aby spotřebitelé vybírali gumičky, které splňují evropské normy. Česká obchodní inspekce ale zatím žádnou stížnost na tento výrobek neřeší.

Loom bands jsou drobné různobarevné silikonové gumičky, ze kterých se dají uplést nebo uháčkovat rozličné věci nebo hračky - náramky, zvířátka, ale třeba i jakési gumové ovoce. Na internetu se dá nalézt celá řada návodů.

Ty sice většinou nejsou v češtině, ale jsou natolik názorné, aby se podle nich dal náramek uplést. Některé z nich jsou jen pro zábavu, dají se ale využít i jinak - vyjadřuje se jimi určitý životní styl nebo se jejich nákupem dá podpořit charita.

Náramky z gumiček loom bangs. Napodobeniny mohou obsahovat nebezpečné ftaláty | Foto: Vojtěch Man

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme