Houby na Českolipsku kvůli špatnému počasí zatím nerostou

Houby zatím v lesích nejen na Českolipsku nerostou. Může za to počasí, které je i přes občasné deště příliš suché. Houbaři by se mohli lepší úrody dočkat během několika následujících dnů. Pak se u silnic objeví i prodejci hub. Ti by měli mít osvědčení o znalosti zboží, které prodávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muchomůrka růžovka

Muchomůrka růžovka | Foto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported

V lese je vlhko a prší, přesto houby nikde nejsou. Stejně tak chybí v lese mezi Novým Borem a Svorem houbaři.

Lépe na tom nejsou ani borové lesy v okolí Máchova jezera. V lese je sice cítit pryskyřice z borovic, ale typická vůně hub chybí.

Tomu, že houby na Českolipsku pořád nerostou, nasvědčuje i fakt, že u silnic chybí prodejci hub. Ti postávají především u silnice I/9 mezi Zahrádkami a Doksy na odpočívadlech a nabízí svůj denní úlovek přímo z košíku.

„Muchomůrka růžovka neboli masák je velice jedlá a kupodivu roste i teď, když houby nerostou. Před deseti čtrnácti dny víc napršelo, a tak pár dnů několik hub bylo. Mezi nimi byly i ty klasické, jako hřiby, křemenáče, lišky a podobně. Teď bylo pár dnů suchých a lesy jsou poměrně vyschlé. Znovu začalo pršet, tak doufáme, že přijde další etapa,“ věří přírodovědec českolipského muzea Miroslav Honců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na houby se na Českolipsku vydal reportér Tomáš Mařas

Jakmile začnou růst houby, lesy zaplaví stovky houbařů a podél silnic se objeví i prodejci hub. Podle Jany Balachové, ředitelky Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro Ústecký a Liberecký kraj, by prodejce měl mít u sebe osvědčení o tom, že houby dobře zná.

„Musí mít osvědčení prokazující znalost hub. Přezkoušení provádí v současné době krajská hygienická stanice,“ upřesňuje.

I pro prodej hub u silnic existují podle Jany Balachové přísná pravidla.

„Houby musí být celistvé, nepoškozené, maximálně jedním podélným řezem rozříznuté. Klobouk by měl být součástí třeně a houby by měly být uskladněny v jedné vrstvě, do deseti stupňů,“ uvádí.

Počasí houbařům zatím příliš nepřeje. To by se mělo změnit během příštího týdne, kdy klimatické podmínky mají být ideální právě pro růst hub.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme