Nové dialyzační centrum v Kadani vrací pacientům chuť do života

21. srpen 2014

Od začátku července funguje v Kadani na Chomutovsku nové dialyzační centrum. Pacienti, kterým selhaly ledviny, tu díky vyčištěné krvi dostávají znovu chuť do života.

Paní Vlasta Olivová žije Perštejně. Mezi 36 pacienty nového dialyzačního centra v Kadani je vlastně benjamínek. O tom, že má problém s ledvinami, ví teprve tři měsíce. Jak sama říká, je živým důkazem toho, jak dialýza dokáže člověku zásadně změnit kvalitu života.

„Už jsem byla ve stádiu, kdy už se mi nechtělo žít… Pak jsem se ale rozhodla jít na dialýzu a jsem za to strašně ráda,“ svěřuje se Vlasta Olivová.

Problém je, že ledviny nebolí, říká primářka kadaňského dialyzačního centra Jindřiška Pesnikerová.

„Je veliká zrada organismu, že ledviny nemají nervy, že na sebe neupozorní. Na ledviny upozorní až terminální selhání ledvin, které se projevuje slabostí, únavou, nechutenstvím, zvracením, průjmy a depresemi,“ popisuje Pesnikerová.

Na dialýzu chodí paní Vlasta třikrát týdně. Na moderním pracovišti tráví 4,5 hodiny. Nevadí jí ani dojíždění do Chomutova.

Kapacita nového nefrocentra je 22 pacientů denně. Lze ji ale zdvojnásobit, bude-li to třeba. V současnosti je v celé České republice na dialýze závislých zhruba 6000 lidí.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio