Nestrkejme hlavu do písku před silnou Čínou, radí ekonom Mejstřík

28. srpen 2014

V Česku bude sídlit sekretariát Asociace pro spolupráci Evropy s Čínou. Na Pražském hradě o tom jednají zástupci českých krajů s čínskými politiky a podnikateli.

Čínské trhy by mohly částečně nahradit ruská odbytiště. Jsou si ale čeští podnikatelé vědomi rizik souvisejících s porušováním lidských práv v Číně?

„Máme pocit, že čeští podnikatelé nemají dostatek informací, které lze z veřejných zdrojů získat,“ uvedla v Ranním Plusu mluvčí české pobočky Amnesty International Martina Pařízková.

Podle ní o problémy velkých firem jako Nike, Adidas nebo Apple, které ztratily reputaci díky využíváním dětské práce, české firmy nestojí.

„Rozhodli jsme se apelovat na politiky a čínské delegace, aby českým podnikatelům daly informace o rizicích podnikání v Číně,“ řekla mluvčí Amnesty International.

Mejstřík: Čína je především pestrá

„Nemůžeme strkat hlavu do písku před faktem, že Čína představuje 18 % světového hrubého domácího produktu,“ připomněl profesor ekonomie Univerzity Karlovy Michal Mejstřík.

Čísla ale moc ve prospěch českého exportu nemluví. Zatímco dovoz čínského zboží do Česka přesáhl loni částku 300 miliard korun, český vývoz do Číny činil jen 37,5 miliardy korun.

„Na čínském trhu je velká konkurence,“ vysvětlil Mejstřík. „Navíc, část zboží z ČR se vyváží prostřednictvím třetích zemí. My umíme něco vymyslet a vyrobit, ale například Němci jsou daleko lepší obchodníci.“

Problematičnost čínského trhu ekonom nahlíží v širší perspektivě: „Čína je především země velice pestrá, a tak jí musíme i vnímat.“

„Například dětská práce se objevuje spíše na Filipínách nebo v Bangladéši, kam se z Číny přesouvá laciná výroba. V Číně vznikají hi-tech výrobky, a k tomu je třeba kvalifikovanou sílu, nikoli děti,“ vysvětlil Michal Mejstřík.

autoři: rkr , oci
Spustit audio