Pouhé zapomínání, nebo Alzheimerova choroba? Přijďte se otestovat! 15. a 16. září i v budově rozhlasu

26. srpen 2014

Zapomněli jste někdy jméno člověka, se kterým jste se nedávno seznámili, nebo kde jste zaparkovali auto? Každý z nás čas od času zapomíná. Někdy však i pouhé zapomínání může signalizovat počínající Alzheimerovu chorobu.

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence. Ta vede k závislosti nemocného na každodenní pomoci druhých.

Podle posledních odhadů postihuje v Česku více než 100 tisíc lidí, ale léčena je jen méně než desetina pacientů. Nemoc totiž začíná docela nenápadně.


Alzheimerova nemoc narušuje část mozku a má za následek pokles kognitivních funkcí – myšlení, paměti a úsudku. Nejčastěji zapříčiňuje demenci, která vede k závislosti nemocného na pomoci druhých.
Alzheimerovu nemoc poprvé popsal Alois Alzheimer v roce 1907. V té době šlo o vzácnou nemoc. Dnes se však nějaká forma demence vyskytuje u více než sedmi miliónů obyvatel Evropy.

I proto Česká alzheimerovská společnost pořádá od 15. do 21. září Týden paměti, během kterého se mimo jiné můžete nechat vyšetřit.

Vaši paměť vyšetří proškolení pracovníci pomocí sady testů. Výsledky pak ukážou, jestli jsou vaše problémy s pamětí závažné. V neděli pak celý týden završí Mezinárodní den Alzheimerovy choroby.

„Oceňujeme, že se Český rozhlas věnuje problematice demence, a jsme rádi, že letos budeme testovat paměť přímo v rozhlasové budově,“ říká k tomu předsedkyně České alzheimerovské společnosti Iva Holmerová. „Lidé s demencí a jejich rodiny si takovou pozornost zaslouží.“

autor: šše
Spustit audio