Aplikace Secret má nepěkné tajemství: Kyberšikanu a nezájem

28. srpen 2014

Na konci ledna letošního roku vyšla aplikace Secret a nejprve se zdálo, že se jedná jen o lehce upravený, dva roky starý Whisper. Ten obdobně jako v České republice populární Přiznání umožňoval svým uživatelům anonymně sdílet svá tajemství.

Zakladatel Secretu David Byttow přišel s nápadem, který měl jeho službu učinit pro uživatele atraktivnější. Místo tajemství náhodných uživatelů z celého světa, jako v případě Whisperu, se Secret napojí na kontakty ve vašem telefonu a zobrazuje vám (stále anonymně) jejich přiznání, případně přiznání jejich přátel. Zážitek z aplikace tak má být osobnější. Jak se ale záhy ukázalo, není to nutně pro dobro věci.

03195497.jpeg

První obavy začala mít Christine Lu, která se zabývá problematikou duševního zdraví mladistvých, v březnu letošního roku. Vyjádřila je v e-mailu zakladateli Secretu Byttowovi. Podle Lu hrozí, že jakmile se aplikace začne rozšiřovat mimo prvotní specifický okruh uživatelů v Silicon Valley, stane se Secret ideální platformou pro kyberšikanu. Byttow však jejím obavám nevěnoval příliš pozornosti. „Byl příliš zaneprázdněn sháněním investorů na to, aby ho to zajímalo,“ shrnula Lu svoji korespondenci s Byttowem pro technologický web PandoDaily.

Už v samotném Silicon Valley začala být aplikace záhy používána jinak, než byla původně zamýšlena. Ihned po spuštění aplikace se na Secretu začaly objevovat zvěsti o technologických firmách. Na začátku února například uživatel uvádějící, že je ze společnosti Evernote, tvrdil, že firma má být tento rok prodána. Drby okolo odchodu vysoce postaveného zaměstnance Googlu Vica Gundotry kolovaly na Secretu celé týdny předtím, než bylo jeho rozvázání smlouvy oznámeno.

03195503.png

Teprve po několika týdnech, kdy byl postoj Secretu propírán čím dál více médii kvůli svému nezájmu, se vedení odhodlalo k činnosti. Minulý týden oznámila společnost, že začne aktivně blokovat příspěvky zmiňující konkrétní jména, a zablokovala možnost nahrávat archivované fotografie z tabletů a telefonů. Jakkoliv většina uživatelů ocenila to, že společnost začala jednat, našlo se nemálo těch, kteří tvrdí, že kroky jsou nedostatečné a zároveň kazí funkčnost aplikace.

Celá kauza už však překročila hranice Silicon Valley. Minulý týden vystoupil brazilský prokurátor Paulo Cesar de Carvalho a oznámil, že z důvodu šíření kyberšikany začne usilovat o soudní nařízení, které by donutilo Apple a Google nejen smazat Secret ze svých appstorů, ale i z telefonů, na kterých už je tato aplikace nainstalovaná. Ať už ze strany uživatelů, tak ze strany zákona tedy zůstává budoucnost Secretu nejasná.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.