ČOV vylepšuje olympijský víceboj. Děti se mají hýbat nejen ve školách, ale i s rodiči

Většina z vás měla asi ve škole nejraději tělocvik. Jestli ano, pak vás třeba překvapí, že teď už to nutně nemusí platit. České děti se prý navíc hýbou čím dál méně, zato tloustnou pořád víc a víc. Český olympijský výbor teď možná našel způsob, jak to trochu změnit. Úspěšně otestovaný "Sazka olympijský víceboj" vylepšil o jiné disciplíny a chce nalákat až 150 tisíc dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beachvolejbalistky Markéta Sluková (vrpavo) a Kristýna Kolocová podporují olympijský víceboj

Beachvolejbalistky Markéta Sluková (vrpavo) a Kristýna Kolocová podporují olympijský víceboj | Foto: ČOV

Tělocvičnou v základní škole v pražských Vršovicích se rozléhal zvonek, ale tento zvuk bude vyvolávat rozličné emoce až za pár dní. Zatím vodní slalomář Vavřinec Hradilek vzpomínal, jak na jaře objížděl školy po celém Česku. Jako úspěšný sportovec byl vzorem dětem, aby se také začaly hýbat.

„Je to hrozně zajímavé. Dnešní doba je poměrně blízká tomu, když jsem ve škole měl ty vzory já. Je hezké vidět, že děti, i když se třeba tolik nehýbou, sport sledují a ví i o sportu, jako je vodní slalom, což mě osobně hodně těšilo,“ řekl stříbrný medailista z londýnské olympiády.

Děti motivovala při testovacím ročníku Sazka olympijského víceboje i biatlonistka Veronika Vítková, ale také učitelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sazka olympijské víceboje mají působit na děti a přilákat je ke sportování

Jeden z nich, tělocvikář Miloslav Hrubý, který s kolegy zapojil skoro všechny žáky své školy, našel i jiný možný důvod, proč se děti při závodění snažily.

„Právě možná díky tomu, že mohli srovnat své výkony s ostatními po celé republice. Proto se do toho všichni zapojili aktivně. Není to jen takové to pro známku, ale cítili, že by se mohli ztrapnit před celým světem. Možná ostuda byla pro některé největším motivem.“

Ale to v žádném případě neznamená, že by děti odcházely znechucené z toho, že musejí plnit jakýsi rozkaz. Potvrdila mi to desetiletá Adéla.

Děti disciplíny, zdá se, baví

„Né, nás to bavilo. Hod krikeťákem, pak jsme dělali shyb, pak jsme skákali. Jo a běhání,“ snažila se Adéla Spáčilová vzpomenout si na všechny disciplíny.

A protože Základní škola Karla Čapka v pražských Vršovicích kolem sebe nemá moc místa, házely děti krikeťákem ve vedlejším parčíku a za plného provozu. Míčky prý ale dopadaly ještě dobře…

„My jsme nikoho netrefili. Naštěstí,“ říká zanedlouho páťačka Adéla, která byla jedním z 91 083 dětí z 541 škol, které se zapojily do testovacího ročníku.

Podle Změlíka jde o příslib

Teď chce ČOV nalákat aspoň 1000 základních škol a 150 000 dětí. Získal silného finančního partnera a spojil se s podobnou akcí - Odznakem všestrannosti olympijských vítězů, který už pět let na podobném principu pořádá bývalý atlet Robert Změlík.

„Není dobré, aby na tak malém prostoru, jakým je Česká republika, fungovaly dva projekty. Někomu by se mohlo zdát, že si konkurují,“ říká Robert Změlík a dodává:

„Našli jsme i dalšího partnera - společnost Sazka, který poskytne peníze, aby projekt opravdu dostál své velikosti. Předtím se nám za celou dobu nepodařilo najít nikoho, kdo by to financoval. Tím pádem jsme nebyli schopni pokračovat v růstu.“

Hlavní je to, že teď by mohly zdravěji vyrůstat děti. A milí rodiče, připravte se na to, že vám dost možná dítko přijde domů se Sportovní žákovskou knížkou, kde jsou úkoly, které bude plnit s vámi.

Robert Změlík radí mladým sportovcům, jak nejlépe provádět jednotlivé disciplíny | Foto: Štěpán Pokorný

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme