Robert Schuster: Nadcházející volby v Sasku

28. srpen 2014

Koncem tohoto týdne se budou konat v německé spolkové zemi Sasko parlamentní volby. Jednou z otevřených otázek bude, jakého výsledku při nich dosáhne pravicově extremistická Národnědemokratická strana Německa (NPD).

NPD se podařilo proniknout poprvé do saského parlamentu před deseti lety a od té doby nechvalně proslula řadou skandálů. Některé z nich byly čistě vnitrostranické a nestojí v podstatě za řeč. Jiné ale byly daleko zásadnější a zajistili extremistům širokou publicitu doma i v zahraničí.

Tak například zástupci národních demokratů se opakovaně odmítali účastnit akcí, při nichž si poslanci ostatních stran saského sněmu připomínali osvobození koncentračních táborů nebo konec druhé světové války. Namísto toho patřili ke spoluorganizátorům pochodů Drážďanami, při nichž si neonacistické skupiny připomínaly bombardování města z února 1945. Soustavně také zahlcovaly místní vládu interpelacemi k tématům, která vůbec nesouvisela s jejími kompetencemi.

Čtěte také

Průzkumy veřejného mínění dlouho naznačovaly, že by pravicoví extremisté tentokrát měli zůstat před branami parlamentu. S tím, jak se ovšem v minulých týdnech blížil termín voleb, rostla v preferencích i NPD. Některé z průzkumů ji vidí nad pět procent, což by jí pro opětovný vstup do parlamentu stačilo.

Připočteme-li k nejnovějším prognózám ještě možnou statistickou chybu a skutečnost, že voliči extrémních stran zpravidla nedávají v podobných průzkumech své preference příliš najevo, zvyšuje se pravděpodobnost, že extremisté opět zasednou v saské sněmovně, o to více.

Přítomnost v parlamentu je přitom pro NPD takřka životně důležitá. Ze saského státního rozpočtu plynulo do její pokladny v minulém období ročně zhruba 1,5 milionu eur, což dávalo straně možnost rozšiřovat svou působnost na komunální úrovni.

Neonacisté (ilustrační foto)

Dokonce se dá říct, že v posledních letech pravicoví extremisté zapouštěli v Sasku systematicky kořínky. Strana sem postupně přesunula velkou část své operativní infrastruktury, jako například stranické vydavatelství, které vydává jejich periodika a tiskne letáky. To vše by bylo v případě, že by se NPD do sněmu nedostala, ohroženo.

V neposlední řadě nad ní ale visí Damoklův meč v podobě návrhu na rozpuštění strany u německého ústavního soudu. Iniciativa, s kterou přišla druhá komora německého parlamentu – Spolková rada - by měla být projednávána za několik měsíců. Možná, že už pak budou ústavní soudci rozhodovat o straně, která politicky už vlastně vůbec neexistuje.

autor: rsc
Spustit audio