Dave Holland nebo hip-hop & jazz na Vltavě

1. září 2014

Končí letní prázdniny a rozhlasová tvorba se opět uvádí do plných obrátek. V prvním poprázdninovém týdnu jsme pro vás připravili mimořádné jazzové lahůdky.

Jako připomínku blížící se první velké podzimní jazzové události, festivalu Jazz Goes to Town Hradec Králové, nabídneme tento týden úvodní část záznamu vystoupení světoznámého kontrabasisty Dava Hollanda s americkou kapelou PRISM. Unikátní nahrávku jsme pořídili na minulém ročníku festivalu. Záznam uvedeme v premiéře a jeho průvodce Jiří Starý slibuje zcela mimořádný hudební zážitek.

Tento týden zahajuje Petr Zvoníček miniseriál o legendárním britském saxofonistovi Courtney Pineovi, který se mimo jiné proslavil fúzí hip-hopu a jazzu. Payne měl lví podíl na tom, že hip-hopový rytmus je dnes téměř tradiční součástí jazzového projevu.

Tradiční hodnoty jsou ale největší doménou klasického jazzu a ve středu se těšte na premiérový díl pořadu Zapomenutí hrdinové synkopy Ondřeje Havelky a Pavla Klikara. Ten je poprvé věnován ženě – zpěvačce s velkým srdcem, Annette Hanshaw, která při prvním náznaku bezduché komerce v polovině 30. let nadobro opustila hvězdně se rozvíjející jazzovou i filmovou kariéru a začala se věnovat dobročinnosti.

02874225.jpeg

Úplnou novinkou jsou na Vltavě První české audio dějiny klasického jazzu, které pro vás s rozsáhlým doplňkovým materiálem připravuje Luboš Zajíček. S dějinami klasického jazzu se budete moci setkávat pravidelně od tohoto pátku.

Podrobný seznam pořadů aktuálního týdne si můžete prostudovat v následujících řádcích:

PONDĚLÍ 1. 9. 2014

9.00, JazzofonProjížďka v rytmu.Připravil a uvádí Antonín Matzner.

17.45, Jazzový podvečerBlues z hospody i ze studia.Připravil a uvádí Ondřej Konrád.

ÚTERÝ 2. 9. 2014

9.00, JazzofonNapříč jazzovými žánry s Otakarem Svobodou.

17.45, Jazzový podvečerJazzová myš Pavla Dostála.Připravila Olomouc.

STŘEDA 3. 9. 2014

9.00, JazzofonSwing Session Kamila Hály. Louie Bellson & His Big Band.

17.45, Jazzový podvečerZapomenutí hrdinové synkopy.Připravili a uvádějí Ondřej Havelka a Pavel Klikar.

ČTVRTEK 4. 9. 2014

9.00, JazzofonJazzissimo. Courtney Pine: Hip Hop Jazz s přesahem (1/3).Připravil a uvádí Petr Zvoníček.

17.45, Jazzový podvečerJazz notes Mariana Friedla.Připravila Ostrava.

PÁTEK 5. 9. 2013

9.00, JazzofonJazzophone. Klasický jazz uvádí Luboš Zajíček.Pohled z webové kamery do vysílacího studia na vltava.rozhlas.cz. (WK)

17.45, Jazzový podvečerJazz live. PRISM (USA). Dave Holland, Kevin Eubanks, Craig Taborn a EricHarland na festivalu Jazz Goes to Town v Hradci Králové 19. 10. 2013 (1/2).Připravil a uvádí Jiří Starý.

SOBOTA 6. 9. 2013

1.00, Jazz & World LiveRudolstadt 2013. Ukrajinská zpěvačka Mariana Sadovská a portugalská vokalistkaCarminho.Připravil a uvádí Petr Dorůžka. (EBU)

4.00, ČRo Jazz vysílá na vlnách ČRo VltavySimultánní vysílání. Modern Mainstream.

8.03, Tip pro jazzofilyDesku týdne vybírá Otakar Svoboda - John Mayall: A Special Life.

17.45, Jazzový podvečerSladké je žít.Jazz doprovází poezii, poezie doprovází jazz.Jiří Suchý: Černá vzducholoď.Básnickou skladbu v autorské interpretaci doprovází hudba George Gershwina,Leonarda Bernsteina, Jiřího Šlitra, Jiřího Suchého a Vladimíra Vodičky.Připravila Pavla Milcová.Účinkuje autor. Režie Markéta Jahodová (42 min).

NEDĚLE 7. 9. 2013

0.05, Jazzový klubK půlnočnímu setkání s jazzem a blues zve Ondřej Konrád.

1.30, Noční vlna jazzuEtnojazz se Zlatou Holušovou.Připravila Ostrava.

4.00, ČRo Jazz vysílá na vlnách ČRo VltavySimultánní vysílání. Modern Mainstream.

17.45, Jazzový podvečerNedělní jazzové lelkování s Alešem Bendou.

Spustit audio