WHO: Počet nakažených ebolou může přesáhnout 20 tisíc

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že počet lidí nakažených ebolou v západní Africe může přesáhnout 20 tisíc případů. Dosud je potvrzeno 1552 mrtvých z celkového počtu 3069 infikovaných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle Světové zdravotnické organizace šíření epidemie eboly dále zrychluje

Podle Světové zdravotnické organizace šíření epidemie eboly dále zrychluje | Zdroj: Reuters

Odborníci odhadují, že lidí nakažených virem krvácivé horečky je ve skutečnosti daleko víc, než je počet registrovaných případů. Reálné číslo může být dvakrát až čtyřikrát vyšší.

Podle Světové zdravotnické organizace se navíc šíření nákazy dále zrychluje. „Bohužel, k téměř 40 procentům z celkového počtu případů došlo v posledních třech týdnech a tato skutečnost ukazuje, že strategie použitá v boji s ebolou je prostě nedostatečná,“ řekla Českému rozhlasu ředitelka české kanceláře WHO Alena Šteflová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka české kanceláře WHO Alena Šteflová byla hostem pořadu Stalo se dnes

„Na základě této velmi rychle se šířící epidemie dnes Světová zdravotnická organizace vyhlásila plán, který by měl koordinovat mezinárodní úsilí k tomu, aby se ebola po celém světě zastavila do 6 až 9 měsíců.“

Ředitelka české kanceláře WHO vysvětluje, že jde hlavně o to, aby se přehodnotily dosavadní postupy, a také, aby se našly zdroje na boj s epidemií – a to jak finanční, tak lidské.

„A aby jednotlivé státy, především ty čtyři hlavní v západní Africe, opravdu nastavily taková opatření, aby se lidé, kteří jsou podezřelí z onemocnění, dostali co nejrychleji do zdravotnického zařízení, aby měli dostatek možných léčebných medikamentů,“ přibližuje Šteflová a pokračuje:

„Aby byla i ta sociální mobilizace, bezpečné pohřby. A také, aby ta daná lokalita byla skutečně schopná uchránit své obyvatele, aby zkrátka šíření onemocnění bylo zastaveno.“

Ebola | Foto: Český rozhlas

Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme