Island zvýšil letecké varování na nejvyšší stupeň, erupce sopky začaly

Islandské úřady zvýšily varování pro letecké společnosti před erupcí sopky Bárdarbunga na nejvyšší červený stupeň. Z vulkánu začalo unikat menší množství lávy, největší aktivita je pod ledem. Všechna letiště v této ostrovní zemi podle AFP nadále fungují, nad místem erupcí je ale zhruba do výšky 5,5 kilometru uzavřen vzdušný prostor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celkový pohled na ledovec Hofsjokull na Islandu, kde hrozí erupce sopky Bardarbunga

Celkový pohled na ledovec Hofsjokull na Islandu, kde hrozí erupce sopky Bardarbunga | Zdroj: Reuters

Současné erupce jsou prozatím malé. Odborníci hlásí asi kilometrovou puklinu v lávovém poli Holuhraun.

Z praskliny na několika místech vytéká láva, explozivní aktivita je ale malá a sopečný prach ihned v místě erupcí dopadá na zem. Puklina je podle všeho v blízkosti řetězce starých kráterů.

Islandský úřad civilní ochrany už ve čtvrtek sdělil, že z neklidné islandské sopky Bárdarbunga, u které je týden zvýšená seizmická aktivita, možná uniká láva.

Vědci se s ohledem na nález řady rozsáhlých prohlubní na ledovci pokrývajícím vulkán domnívají, že pod ledem dochází k erupcím, následkem čehož roztálo odhadem 30 až 40 milionů kubických metrů ledu.

Island s vyznačením místa erupcí vulkánu Bárdarbunga | Foto: ČTK

Aktivita sopek na Islandu je bedlivě sledována. Při erupci vulkánu Eyjafjallajökull v roce 2010 totiž sopečný prach narušil leteckou dopravu v Evropě.

Zda by se tak stalo i při výbuchu Bárdarbungy, není zatím možné předpovědět. České Řízení letové provozu ale nepředpokládá, že by se tentokrát podobná situace opakovala.

Podle seizmologů to bude záviset na tom, do jaké výšky se popílkový mrak dostane a jaká bude jemnost prachu. Bárdarbunga s nadmořskou výškou 2009 metrů je druhým nejvyšším vrcholem Islandu.

ČTK, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme