Děti potřebují řád, chaotické hodiny ve škole nejsou nejšťastnější, míní dětský psycholog

1. září 2014

Jak mohou rodiče dětem pomoci při začátku nového školního roku? „Někteří si říkají, že to jejich dítě nějak zvládne, já bych ale doporučoval pomáhat a podávat pomocnou ruku, a to i větším dětem, pokud to potřebují,“ radí dětský psycholog Václav Mertin, podle kterého je na druhé straně důležité, aby škola dětem nabízela různé způsoby učení. Více nastínil v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

„V životě vnímám, že čas se nedá zastavit. To, co dnes děti dělají na veřejnosti, jsme si my nedovolili,“ říká s tím, že děti jsou ve svých projevech mnohem odvážnější než v dobách, kdy jako psycholog začínal. „Jenom nevím, zda jsou odvážné, nebo jenom nevychované,“ dodává.

Čtěte také

Pro jakékoliv dítě je podle něj důležité dodržovat řád, ať už doma nebo ve škole. „Dítě v životě potřebuje opěrné body, které tvoří nezpochybnitelné jistoty – že dostane jídlo nebo že je doma teplo. Důležité je také naučit je prosit, když něco chtějí,“ nastiňuje s tím, že dětem se pak mnohem lehčeji žije, ale vše probíhá jednodušeji i pro rodiče.

„Ukazuje se, že děti se nebojí látku jenom nabiflovat, umějí také kriticky přemýšlet,“ míní s tím, že různé způsoby učení by měla nabízet zejména škola, protože tam vyučují odborníci. „Rodiče by měli pomáhat, vytáhnout hlavní body látky, aby děti uměly hlavní věci, nikoliv jenom marginálie,“ doplňuje.

Dětský psycholog Václav Mertin

Jak náročný je pro dítě přestup na jinou školu? Od kterého věku se má dávat dětem kapesné? A jak zmírnit nezvladatelné chování dítěte? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.