Erupce sopky Bárdarbunga utichly, letecké úřady snížily stupeň varování

Z islandské sopky Bárdarbunga dnes začalo unikat menší množství lávy, proto se letecké úřady rozhodly vyhlásit nejvyšší stupeň varování a lety nad oblastí zakázaly. Po několika hodinách ale červený, tedy nejvyšší stupeň odvolaly. Aktuálně opět platí oranžový, který je druhý nejvyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magma vytékající z vulkanického systému Bárdarbunga

Magma vytékající z vulkanického systému Bárdarbunga | Zdroj: Reuters

Nynější erupce jsou prozatím malé. Odborníci hlásí asi kilometrovou puklinu v lávovém poli Holuhraun. Z praskliny na několika místech vytéká láva, explozivní aktivita je ale malá a sopečný prach ihned v místě erupcí dopadá na zem.

„Jedná se o velmi malou puklinovou erupci, která je kratší než jeden kilometr a nedochází při ní k žádným explozím, pouze k výlevu lávy. Erupce, která začala krátce po půlnoci, už byla prohlášena za ukončenou,“ potvrzuje geoložka žijící na Islandu Pavla Waldhauserová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace o činnosti islandského vulkánu Bárdarbunga sdělila tamější spolupracovnice ČRo a geoložka Pavla Waldhauserová

Islandský meteorologický úřad ohlásil první výrony lávy asi ve dvě hodiny ráno středoevropského času. Puklina je podle všeho v blízkosti řetězce starých kráterů.

„Láva se snaží najít místo, kudy se dostane ven. Stále platí, že může dojít k dalším výlevům,“ upozorňuje geoložka.

Island zvýšil letecké varování na nejvyšší stupeň, erupce sopky začaly

Číst článek

Případná erupce by však neměla mít pro leteckou dopravu v Evropě tak fatální následky jako výbuch sopky Eyjafjallajökull před čtyřmi lety, který paralyzoval leteckou dopravu nad polovinou kontinentu.


Vzdušný prostor se tehdy uzavíral bez ohledu na koncentraci popelu v ovzduší, zatímco dnes by se měly zavírat oblasti pouze s vysokým obsahem popela, který létání znemožňuje. Ve druhé oblasti s nižší koncentrací by letecký provoz čekala omezení a v poslední s nejnižší koncentrací by se létalo bez omezení.

„Chemické složení lávy je jiné než u Eyjafjallajökull. Není jisté, že by letecká doprava musela být omezována,“ podotýká Pavla Waldhauserová.

Bárdarbunga s nadmořskou výškou 2009 metrů je druhým nejvyšším vrcholem Islandu.

Island s vyznačením místa erupcí vulkánu Bárdarbunga | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme