Africe hrozí kvůli ebole potravinová krize

V důsledku epidemie eboly dojde v Africe k potravinové krizi, varuje na svých internetových stránkách americká veřejnoprávní rozhlasová stanice National Public Radio.

V tomto ročním období zažívá západní Afrika tradičně čas „před sklizní“ – loňská úroda rýže či burských oříšků je už většinou téměř spotřebovaná, lidé však s důvěrou hledí vstříc nadcházející nové sklizni.

Tak tomu bylo i letos – deště byly vydatné, a proto i výhledy Organizace OSN pro výživu a zemědělství byly velmi optimistické. Všichni čekali dobrou sklizeň obilí. Jenže pak přišla ebola.

Jako první zmizelo z trhů tak zvané „maso z buše“, tedy maso z lesní zvěře. Některá z nich, například kaloni, tedy příbuzní netopýrů, totiž může smrtelně nebezpečný virus přenášet. Tento typ masa byl proto vůbec první artikl, jehož volný prodej vlády západoafrických států zakázaly, upozorňuje National Public Radio.

Čtěte také

V důsledku tohoto zákazu se zvýšila poptávka po jiných potravinách, kterých potom začal být nedostatek. Když úřady navíc znemožnily volný pohyb osob mezi jednotlivými státy v postižené oblasti, znemožnilo toto opatření obchodníkům dodávat potraviny na trhy. V místech, kde byla vyhlášena karanténa, bylo potom úplně zrušeno konání pravidelných trhů s potravinami.

Například Sierra Leone a do velké míry také Libérie jsou velmi závislé na dovozu rýže. Jenže tu v současnosti lodě nedovážejí – plavidla totiž nechtějí přistávat v místech, kde se vyskytla epidemie smrtelného viru. Na trzích je tedy mnohem méně potravin a jejich ceny logicky rostou.

Lékaři bez hranic v boji s ebolou

Podle Davida Mwesigwy z Organizace OSN pro výživu a zemědělství, musejí lidé v mnoha částech státu Sierra Leone zaplatit za rýži a další základní potraviny o 40 až 50 procent více. Ceny masa a ryb se zdvojnásobily. V Libérii je situace v tomto směru ještě o něco horší.

Mnohé potraviny se tedy pro řadu Západoafričanů stávají nedostupnými komoditami. V nadcházejícím roce se přitom situace může ještě zhoršit, varuje americké National Public Radio. Kvůli karanténám a omezení pohybu osob je totiž v ohrožení letošní sklizeň.

Čtěte také

„Ebola přišla v době, kdy se farmáři chystali ke společné práci na polích,“ vysvětluje David Mwesigwa. Jenže teď úřady lidem radí, aby se neúčastnili žádných skupinových činností, mohlo by totiž dojít k dalšímu šíření nebezpečného viru.

Po ebole nastane potravinová krize, obávají se odborníci z Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství. Podle nich proto bude nejspíš v dalším roce až dvou zapotřebí mezinárodní potravinové pomoci pro postiženou oblast.

Obyvatelé liberijské Monrovie u skládky

Tato pomoc by ale zároveň neměla přesáhnout určitou mez, mnohé západoafrické státy jsou totiž schopny pěstovat řadu zemědělských plodin a svět by měl tento potenciál podporovat.

Řešením tedy může být zásobování semeny, aby místní rolníci měli co zasít. Tolik americká veřejnoprávní stanice National Public Radio o potravinové krizi, která hrozí v západní Africe v důsledku epidemie eboly.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.