Věřitelé NWR schválili restrukturalizaci, doly OKD se prodávat nebudou

Věřitelé těžařské společnosti New World Resources (NWR) dnes v Londýně schválili plán kapitálové restrukturalizace firmy. NWR, které patří černouhelná OKD, sníží nominální zadlužení z 825 milionů eur, tedy asi 23 miliard korun, na 500 milionů eur (asi 14 miliard korun). Firma získala podporu 99 zajištěných a 95 procent nezajištěných držitelů dluhopisů, kteří se hlasování zúčastnili. Rozhodnutí musí potvrdit ještě londýnský soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Společnost už několik týdnů avizovala, že očekává souhlas s plánem na restrukturalizaci. Mluvčí NWR Petr Jonák oceňuje, že pro ni nakonec hlasovala drtivá většina přítomných věřitelů.

„Je to pro nás asi důkaz toho, že jsme se vydali po správné cestě a že za současné situace to bylo nejlepší možné řešení,“ míní Jonák a doplňuje:

„Každopádně je to velmi důležitý bod v celém procesu restrukturalizace a nyní se už plně soustředíme na závěrečné fáze, abychom restrukturalizaci dotáhli do konce zhruba v první polovině října.“

Dceřiné společnosti se prodávat nebudou

Dohodu s věřiteli předpovídali také analytici. „Schválení restrukturalizačního plánu se dalo z velké části očekávat,“ říká Tomáš Tomčány ze společnosti Patria Finance.

„Schválení samotného plánu by mělo z velké části zabezpečit určitou návratnost investice držitelům dluhopisů – zajištěných i nezajištěných. V případě, že by nyní plán nepřišel, jednalo by se de facto o likvidaci společnosti,“ vysvětluje.

Pod NWR spadají také Ostravsko-karvinské doly, které vlastní ztrátový Důl Paskov. Výsledek hlasování znamená, že se jich NWR nebude zbavovat. Firma totiž zvažovala variantu, že prodá své dceřiné společnosti, pokud se s věřiteli nedohodne. A to se nestalo.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 000 bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.
Pramen: ČTK

Výsledek hlasování musí ještě posvětit londýnský soud. NWR pak přistoupí k samotné restrukturalizaci. Její součástí bude například vydání nových akcií a tím firma získá kapitál v hodnotě 150 milionů eur.

Zároveň se výrazně naředí majetek akcionářů, kteří do společnosti další kapitál už investovat nechtějí. Díky restrukturalizaci firma získá nový kapitál a sníží tak obrovský dluh z 825 milionů eur na půl miliardy eur.

Vedení těžařské firmy věří, že se jí podaří vrátit konkurenceschopnost, a také doufá, že poroste cena koksovatelného uhlí, které je pro její hospodaření naprosto zásadní. Analytik Jan Tomčány je ale skeptický.

„Případný růst cen koksovatelného uhlí by neměl být podle nás dostatečný na to, aby společnost byla schopná výrazně zlepšit svoji hotovostní pozici, a proto si myslíme, že společnost v podstatě jen odsunula problém dluhu o několik roků. A znovu se bude s tímto problémem potýkat v budoucnosti,“ soudí.

Zásoby na dolech NWR | Foto: Český rozhlas

ČTK, Zuzana Petráňová, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme