Špatné podmínky v seniorském domě potvrzují i obyvatelé Šestajovic

Na údajně špatnou kvalitu v nelegálním domově seniorů v Šestajovicích u Prahy už začali reagovat někteří příbuzní klientů. Poté, co vyšlo najevo, že majitelka Petra Brožová a její přítel Jiří Kunčar nejspíš okrádali důchodce o jejich penze, se policii ozvalo několik dalších svědků. O tom, že se v domově nežije seniorům nejlépe, začali mluvit i samotní obyvatelé Šestajovic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům pro seniory (ilustrační foto)

Dům pro seniory (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Všiml jsem si, že se chovají k těm lidem neslušně. Sprostě jim nadávali. A vím, že tam byli problém s jídlem. Lidé chodili a chtěli od nás jídlo.“

Jeden z šestajovických obyvatel, který nechce být jmenován, žije v obci už několik let. Okolo domu chodí i několikrát denně a byly doby, kdy se u něj občas zastavil a povídal si s klienty.

Po čase toho ale nechal, protože senioři přestávali komunikovat. „Ztrácejí smysl nad realitou okolního světa, zhoršovalo se to. Teď jsem si toho všiml u tří lidí,“ říká muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Šestajovicích natáčela reportérka Magdalena Medková

V domě, který je vedený jako ubytovna, není žádná speciální zdravotnická péče. Šestajovická praktická lékařka Michaela Ročňová do něj jeden čas docházela.

„Když jsem viděla, jak to funguje, tak jsem řekla, že s tím nechci mít nic společného, protože s pozice doktora s tím nemůžu nic udělat. Nemůžu nijak zajistit, aby se o ně líp starali,“ vysvětluje a přibližuje podmínky, v jakých klienti žili.

„Ve velmi obyčejných pokojích, ale o to by nešlo. Horší bylo, že tam bylo hodně lidí, kteří se sami neobstarali, byli inkontinentní, a ošetřovatelek tam bylo hrozně málo. Takže ti lidé byli ve špatných hygienických podmínkách, nebyli umytí, nebyly jim vyměňovány pleny…“ popisuje.

Policistům se kvůli podvodům v domově seniorů v Šestajovicích ozvali někteří příbuzní klientů

Číst článek

Lékařka ukazuje několik složek, kde je napsáno, že většinu klientů převezli do Šestajovic z psychiatrických léčeben nebo léčeben dlouhodobě nemocných. Policie má navíc podezření, že si majitelka Petra Brožová a její přítel Jiří Kunčar klienty dopředu vybírali.

„Tipovali si do svého domova zejména osoby, které neměly žádné rodinné vazby a byly bez rodin,“ informuje policejní mluvčí Jana Rösslerová.

Zmíněná dvojice čelí i obvinění z podvodu. Klienty měla připravit o téměř milion korun. Důchodci platí v domě za pobyt měsíčně asi 12 tisíc korun. Jen jídlo je vyjde na 200 korun denně.

Policie obvinila ředitelku domova pro seniory Petruška v Šestajovicích u Prahy Petru Brožovou a jejího bývalého přítele Jiřího Kunčara z milionového podvodu s penězi důchodkyně | Foto: Policie ČR koláž Český rozhlas

Jídlo si Brožová objednávala od místní kuchařky. „35 porcí, 50 korun komplet oběd. Ze začátku platila, pak už ne. Když už to přesáhlo šílené částky, tak jsem to zastavila,“ líčí žena.

Od začátku srpna spravuje dům nový nájemce. Ondřej Brož (stejné příjmení je jen shodou okolností) chce i nadále provozovat dům jako ubytovnu. Seniory, kteří potřebují speciální péči, prý přemístí jinam.

„Zařídíme jim převoz do nějakého lepšího zařízení a zbytek tady bude jako na ubytovně,“ potvrzuje.

Magdaléna Medková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme