Čeští vojáci možná ještě letos vyrazí na misi na hranice Sýrie a Izraele

Česko zvažuje, že ještě letos vyšle vojáky na sporné území Golanských výšiny mezi Izraelem a Sýrií. S prezidentem Milošem Zemanem se na tom shodl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. V misi by se totiž podle ministra obrany mělo v říjnu uvolnit místo, protože filipínská armáda plánuje své vojáky stáhnout. Vyslání vojáků musí ještě schválit sněmovna a senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Golanské výšiny

Golanské výšiny | Zdroj: Reuters

Stropnický České televizi řekl, že čeští vojáci mají v misi velké ambice. „Když to nazvu úplně natvrdo, tak to znamená mít tu misi na starosti,“ uvedl ministr.

Misi českých vojáků v Golanských výšinách musí ještě schválit sněmovna a senát. V současné době misi na Golanských výšinách řídí irská armáda.

Zeman řekl, že o možnosti nasazení české armády mluvil v minulých měsících s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, který tuto nabídku přivítal. Mise funguje právě pod patronací OSN, které ji také platí.

„Myslím si, že to je dobrá příležitost jak pro uplatnění české armády, která by jinak seděla v kasárnách, tak samozřejmě pro zvýšení prestiže České republiky,“ řekl prezident.

Argumentem je i česká ambasáda v Sýrii

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček dodal, že případné vyslání mise má logiku i v tom, že má Česko stále v Sýrii ambasádu, která komunikuje se všemi tamními stranami a zároveň zastupuje i USA, které své velvyslanectví kvůli válce stáhly.

Na Golanské výšiny, kde mezinárodní pozorovatelé působí od roku 1974, nabídlo Česko již dříve vyslat zhruba 150 vojáků. Původně se hovořilo o tom, že by se do mírové mise působící v oblasti mezi Sýrií a Izraelem zapojili nejdříve příští rok.

Příslušníci UNDOF v obrněném transportéru nedaleko Golanských výšin | Foto: Reuters

Situaci mírových sil na Golanech výrazně ztěžuje konflikt v Sýrii. Naposledy ve čtvrtek v tomto nárazníkovém pásmu syrští rebelové zajali 43 příslušníků mise OSN z Fidži a desítkám pozorovatelů z Filipín brání v pohybu.

Manila již v sobotu oznámila, že má v úmyslu svůj kontingent čítající 331 mužů v říjnu z Golan stáhnout, jakmile skončí jeho mandát.

ČTK, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme