Lidé se kvůli charitě polévají studenou vodou, v Gaze a Indii to dělají po svém

Pokud jste v posledních dnech viděli na internetu podezřele hodně světových celebrit s mokrými vlasy, není to náhoda. Řada známých lidí se zapojila do takzvané ‚ledové výzvy‘. Polévání se kyblíkem ledové vody má pomoct lidem nemocným takzvanou chorobou ALS, tedy nemocí motorického neuronu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do takzvané ledové výzvy se zapojují lidé z celého světa

Do takzvané ledové výzvy se zapojují lidé z celého světa | Zdroj: Reuters

Kdo výzvu odmítne, má poslat peníze na léčbu. V různých koutech planety má ale nápad různé variace. A z kyblíku zdaleka neteče jenom voda.

Například slovenský prezident Andrej Kiska výzvu přijal a ledovou vodu na sebe nechal vylít, stejně jako třeba americký exprezident George W. Bush nebo fotbalista Cristiano Ronaldo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O takzvané ledové výzvě, která v posledních dnech koluje po celém světe, zjišťoval víc redaktor ČRo Vojtěch Berger

Kdo výzvu odmítne, má na pomoc nemocným ALS poslat libovolnou částku. V některých částech světa by ale tahle charita vypadala především jako plýtvání vodou.

Jeden palestinský novinář přišel s verzí přizpůsobenou místním poměrům. Postavil se doprostřed trosek, které zůstaly v jedné z oblastí izraelsko-palestinských bojů a nechal na sebe převrhnout jiný kyblík, jenže ne s vodou, ale se zbytky zdiva, prachem a pískem.

„Vodu nemáme, zato trosek je tu všude dost. Kyblík vody by tu jedné rodině stačil na celý den. Navíc bez elektřiny bychom z ní těžko udělali vodu ledovou. Myslete na nás, v jakých podmínkách tu žijeme,“ vzkázal novinář divákům přes server YouTube.

V Indii zas přišli na to, že obsah kyblíku na charitativní účely si nikdo na hlavu sypat nemusí, naopak je lepší, nechat kyblík co nejvíce plný.

V indické verzi současného globálního hitu hraje hlavní roli rýže. Každý kdo může, má prý naplnit kyblík rýží a odnést ji někomu potřebnému.

Správného adresáta není potřeba hledat dlouho. V Indii žije pod hranicí chudoby přes 300 milionů lidí.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme