Učitelé a nepedagogičtí zaměstnanci ve školství dostanou od září přidáno

Školství by mělo ještě letos, ale především v příštím roce získat podstatně více peněz. Slibuje to ministr resortu Marcel Chládek z ČSSD. Vznikly tři nové fondy, které pomohou rozšířit kapacitu základních škol a mateřských školek. Další fond bude od příštího roku přispívat na vybavení škol. K dispozici má 12 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel /ilustrační foto/

Učitel /ilustrační foto/ | Foto: Free Digital Photos

Už od letošního září dostanou přidáno učitelé a zaměstnanci škol.

Ze současného rozpočtu půjde na zvýšení platů 300 milionů korun, příští rok dvě a půl miliardy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr školství Marcel Chládek byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„V průměru u nepedagogů to bude o 500 korun navýšení a u začínajících učitelů o 300 a u učitelů s praxí až o 800 až 1000 korun na jednoho učitele,“ popsal ministr školství Marcel Chládek.

Další finanční prostředky jsou podle něj připraveny na podporu výuky cizích jazyků, na asistenty učitelů nebo na logopedickou prevenci.

Opoziční ODS se obává, že resort školství směřuje k nepřehlednému financování. Václav Klaus mladší z expertní skupiny strany říká, že ministerstvo chce příliš zasahovat do fungování škol a že o platech učitelů by měl rozhodovat ředitel.

„Byly doby, kdy ředitel školy mohl 20 procent mzdových prostředků rozdělit a buď podpořit kvalitního mladého učitele, anebo učitele, který to tam drží léta. Teď vlastně ředitelé žádné peníze nemají, zbydou jim dle tarifu a to je samozřejmě problém,“ podotkl Klaus.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme