Měli neskutečný charakter, oceňuje Augusta aktéry Zlatého utkání

Zlatý olympijský tým z Nagana versus trojnásobní mistři světa z let 1999 až 2001. To jsou aktéři dnešního Zlatého utkání hraného v Jihlavě a připomínajícího zatím nejslavnější kapitolu v kronice českého hokeje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Procházka a Dominik Hašek děkují příznivcům

Martin Procházka a Dominik Hašek děkují příznivcům

Bývalý hráč a trenér Josef Augusta se stal jedním z iniciátorů tohoto galapředstavení a hodně mu záleželo na tom, aby bylo dnešní setkání hvězd spojeno i se vzpomínkou na Ivana Hlinku.

„Jako hráči i trenéři jsme spolu prožili velké chvíle. Ivan mě přizval k národnímu mužstvu, byli jsme hned mistři světa,“ vzpomíná Josef Augusta na rok 1999, kdy u reprezentace působil v roli asistenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na ledě Horáckého zimního stadionu se střetnou výběry olympijských vítězů z Nagana a mistrů světa

Další dva tituly mistrů světa pak Augusta oslavil už jako hlavní trenér.

„Vyhrát olympiádu a třikrát po sobě mistrovství světa není jednoduché. Následovníkům přeju, aby se jim to podařilo taky. Myslím, že by to řekl i Ivan Hlinka.“

Augustovo přání se ale jeví jako opravdu těžko splnitelný úkol, a nejen s ohledem na konkurenty prahnoucí po medailích. Kromě jiného je třeba dát dohromady partu hráčů, kterým trenér může beze zbytku věřit. A právě takové měl tehdy Josef Augusta kolem sebe.

„Měli vůli a neskutečný charakter. Všichni hráči, které jsem trénoval, když přijeli k reprezentaci, nechtěli nic jiného než vítězit,“ vzdává hold tehdejším svěřencům.

Logo Zlatého utkání v Jihlavě | Foto: Jan Kodet

Zlaté utkání v Jihlavě by prý mělo být něčím víc než jen exhibicí starších pánů, jejichž jména hokejoví fanoušci dodnes vyslovují s patřičným respektem.

„Důležité je, že hráči nejsou staří. Shodli jsme se Slávou Lenerem a Robertem Reichlem, že by Zlaté utkání mohlo mít sportovní charakter. Bude tam spousta hráčů, kteří ještě hrají, mají kondici a budou chtít vyhrát,“ těší se Josef Augusta.

Předpokládané sestavy týmů:

Nagano 1998:

Brankáři: Dominik Hašek, Roman Čechmánek.
Obránci: František Kučera, Libor Procházka, Jaroslav Špaček, Richard Šmehlík, Roman Hamrlík, Jiří Šlégr.
Útočníci: Pavel Patera, Robert Lang, Jan Čaloun, Martin Procházka, Robert Reichel, David Moravec, Milan Hejduk, Martin Ručinský, Martin Straka, Josef Beránek, Jaromír Jágr.
Trenér: Slavomír Lener, nehrající kapitán Vladimír Růžička.

Zlatý hattrick 1999-2001:

Brankáři: Milan Hnilička, Vladimír Hudáček, Dušan Salfický.
Obránci: Petr Buzek, Martin Richter, Radek Martínek, Ladislav Benýšek, František Kaberle, Karel Pilař, Martin Štěpánek, Jiří Vykoukal.
Útočníci: Michal Broš, David Výborný, Viktor Ujčík, Václav Prospal, Petr Čajánek, Jaroslav Hlinka, Jan Tomajko, Václav Varaďa, Tomáš Vlasák, Roman Šimíček, Tomáš Kucharčík.
Trenéři: Josef Augusta, Vladimír Martinec.

Aleš Procházka, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme