Američtí vědci se chystají testovat vakcínu proti ebole na lidech

Ebola od začátku roku zabila v rámci africké epidemie nejméně 1550 lidí a vymyká se kontrole. Vědci ve Spojených státech se mezitím chystají testovat novou vakcínu Zmapp na lidech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekční stříkačky (ilustrační foto)

Injekční stříkačky (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Je to vakcína, se kterou máme velmi slibné výsledky na zvířatech. Opice jsou po podání této látky před ebolou spolehlivě chráněné," říká Anthony Fauci z amerického institutu infekčních chorob.

Po úspěších s 18 opicemi teď vědci chtějí začít zkoušet vakcínu na lidech. Rané verze látky už aplikovali dříve několika nakaženým, ale dva z nich ebole stejně podlehli.

Mezitím OSN oznámila, že v ghanském hlavním městě Accra zřídí logistické centrum, odkud bude posílat zdravotnický materiál i personál potřebný pro boj s ebolou do postižených oblastí.

V Senegalu pak převezli do karantény muže nakaženého ebolou. Do země přicestoval ze sousední Guineje. Senegal je po Guineji, Sierře Leoně, Libérii a Nigérii už pátou zemí v regionu, kde se smrtící virus vyskytl.

mad, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme