Bývalé kino Hraničář v Ústí ožívá, dobrovolníci předělávají budovu na divadlo

Do kina Hraničář v Ústí nad Labem chodili lidé už od roku 1923, kvůli digitalizaci a nástupu multikin ale biograf před čtyřmi roky zavřel. Teď se zanedbaná budova pomalu, ale jistě vrací ke svému původnímu účelu. Prostor v ní dostane divadlo, koncerty nebo výtvarné umění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do kina Hraničář před rekonstrukcí spolkem Činoherák Ústí

Vstup do kina Hraničář před rekonstrukcí spolkem Činoherák Ústí | Foto: Karel Kratochvíl

Budovu Hraničáře v centru Ústí nad Labem si postavili v roce 1923 němečtí sociální demokraté. Kromě schůzí tam pořádali také koncerty nebo promítání pro veřejnost.

Sál s původně plochou podlahou se na terasovitý kinosál změnil v roce 1936. Bio Olympia tehdy bylo nejluxusnějším kinem ve městě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O historii i současnost ústeckého biografu Hraničář se zajímala Gabriela Hauptvogelová

„Bylo tam foyer, bufet, takže si tam návštěvníci mohli koupit eskymo nebo nanuka, mohli si nechat uvařit kávu. Tohle většinou v kinech nebývalo. A byla tam i velmi slušná zvuková aparatura. Ve 30. letech bylo toto zařízení velice drahé,“ připomíná dávnou historii ústecký archivář Vladimír Kaiser.

Během války biograf sloužil nacistické propagandě, ale režim dbal i na to, aby pracující zapomněli na válečné starosti.

„Sám Josef Goebbels, ministr propagandy, dbal na to, aby některé filmy byly erotické, aby neměly politický obsah a aby se to všeobecně lidem líbilo. Už v květnu 1945 tam Městský národní výbor začal organizovat nucené návštěvy německých obyvatel, kde pouštěli americké dokumenty z koncentračních táborů,“ popisuje Vladimír Kaiser.

Zřejmě v té době kino získalo svůj současný název - Hraničář. V roce 1999 si kino od města pronajala společnost Falcon a o pět let později ho koupila. Samotná budova ani interiér se zásadnějších oprav nedočkaly, i přesto do Hraničáře chodilo pořád dost lidí. Zlom nastal podle ředitele Falconu Jana Bradáče s nástupem digitalizace a multikin.

„Kino Hraničář přestalo fungovat především proto, že se v Ústí otevřelo nové obchodní centrum s multikinem. I přesto, že jsme dostali dotaci ze státního fondu na digitalizaci, která by nám uhradila zhruba polovinu nákladů, tak když jsme si spočítali návratnost investice, kterou bychom museli vytáhnout z vlastních kapitálových rezerv, nebyli bychom ji schopni v konkurenci s multikinem splatit,“ vysvětluje Jan Bradáč.

Divadlo by se v budově mohlo hrát už za měsíc

Poslední diváci vyšli z Hraničáře v červnu 2010. Letos na jaře pronajal Falcon budovu na dva roky divadelnímu spolku Činoherák Ústí, který tvoří lidé ze zaniklého Činoherního divadla.

Zanedbanou budovu opravují dobrovolníci a budou potřeba i větší investice na vzduchotechniku a prodloužení jeviště. Přesto by se mělo vše stihnout tak, aby tam Činoherák Ústí mohl začít hrát koncem září.

Podle architekta Richarda Loskota v Hraničáři ale nebude jen divadlo. „To nebude jenom pro divadlo, ale i pro koncerty, tanec, výtvarné umění. Takže to dramaturgicky samozřejmě rozšíříme o plejádu věcí,“ upřesňuje Richard Loskot.

Původní podoba kina Hraničář | Foto: Die Sudetendeutschen Selbsverwaltungskörper, band 3 Aussig vydavatel Rudolf Lodgman, Berlín 1929

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme