Sasové volí nový parlament. CDU láká voliče na zlepšení bezpečnosti

Sasové jdou k volbám. Pravicově radikální strana NPD pravděpodobně po deseti letech vyklidí saský parlament. Podle předvolebních průzkumů patrně nepřekročí pěti procentní hranici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saský parlament, Drážďany

Saský parlament, Drážďany | Foto: Drazdany Poznej.com

Do lavic zemského sněmu v Drážďanech se ovšem může jako překvapení dostat jiná, před půldruhým rokem založená strana - euroskeptici z Alternativy pro Německo, kteří požadují vystoupení země z eurozóny.

Že volby s velkým náskokem vyhrají křesťanští demokraté z CDU, všichni vědí. Strana vládne Sasku více než dvacet let.

Výsledky voleb od druhého místa níže může ještě zamíchat nízká volební účast. V Sasku totiž končí prázdniny a řada Sasů se právě dnes vrací z dovolených.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zpravodaj v Německu Pavel Polák zkoumal ragion příhraničního Saska

Příhraniční Sasko je navíc rázovitý region starší generace. „Spousta mladých odešla, protože tady nemají práci,“ říká důchodkyně Gizela. Důvodem je podle ní, že v regionu skončil po sloučení Německa průmysl a zmizela tak pracovní místa.

Klíčovým tématem je tu také obava o vlastní bezpečnost. U hranic se stále krade. Místní vidí pachatele v Češích a Polácích, kteří žijí poblíž. Kradou prý ale i Němci.

Lidem zde chybí dostatek policejního dohledu. Podle středoškolského učitele Berndta Eberta se ale situace zlepšuje. „Kdo má, nebo měl se zloději co dočinění, to určitě vidí jinak,“ dodává.

Není tak náhodou, že křesťanští demokraté mají jako své volební heslo právě „Více bezpečnosti“.

„Na pocit ohrožení se dají hlasy vždycky dobře ulovit,“ uzavírá lakonicky Berndt Ebert.

Pavel Polák, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme