Island zvýšil výstrahu kvůli sopce Bárdarbunga, pak ji však zase snížil

Islandský meteorologický úřad zvýšil na nejvyšší stupeň varování pro leteckou dopravu kvůli aktivitě sopky Bárdarbunga. Kolem osmé hodiny ráno SEČ tam začaly další erupce, trhlinou v ledu unikala láva. Odpoledne meteorlogové výstrahu zase snížili na oranžový stupeň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pára a kouř stoupá z vulkanického systému Bárdarbunga

Pára a kouř stoupá z vulkanického systému Bárdarbunga | Zdroj: Reuters

Úřady vyhlásily nejvyšší, tedy červený stupeň varování už v pátek. Později se ale sopečná činnost zklidnila, takže omezení pro leteckou dopravu byla odvolána a varování se vrátilo na oranžový stupeň.

Dnešní erupce je velmi podobná té páteční, je ale silnější, řekla Radiožurnálu geoložka žijící na Islandu Pavla Dagsson Waldhauserová.

„Začala velmi podobná erupce jako před dvěma dny. Je to opět puklinová erupce, při které nedochází k žádným explozím. Jsou tam pět až dvanáct metrů vysoké lávové fontány,“ popsala geoložka.

Červený stupeň se vyhlašuje, pokud hrozí bezprostředně výron sopečného popela do atmosféry. Taková situace nastala v roce 2010, kdy prach z vulkánu Eyjafjallajökull narušil leteckou dopravu ve velké části Evropy.

Island s vyznačením místa erupcí vulkánu Bárdarbunga | Foto: ČTK

Martin Hromádka, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme