Skupina britských imámů vydala náboženský edikt na Islámský stát

Skupina britských imámů vydala proti Islámskému státu fatvu - tedy náboženský edikt. Odhadem 500 muslimů žijících ve Spojeném království se vydalo bojovat na straně islamistů v Sýrii a Iráku. Londýnská vláda se teď proti nim chystá tvrdě zakročit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci z odnože Al-Káidy, která si říká Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) se snaží uklidnit civilisty demonstrující proti povstaleckým bojů v Aleppu

Bojovníci z odnože Al-Káidy, která si říká Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) se snaží uklidnit civilisty demonstrující proti povstaleckým bojů v Aleppu | Zdroj: Reuters

Ve Velké Británii se množily hlasy, že toho tamní muslimská komunita nedělá dost, aby se vymezila proti radikálním islamistům.

Fatvu proto společně vydala skupina vlivných učenců, kteří v textu nařizují všem britským muslimům, aby se „postavili proti jedovaté ideologii Islámského státu." Náboženský dekret zároveň zakazuje, aby se britští muslimové k doslova „tyranskému a represivnímu" uskupení přidali.

Fatva je nábožensko-právní prohlášení islámských duchovních, které doporučuje z náboženských pozic určité jednání či politiku. Pro sunnity má fatva váhu doporučení, šíité ji chápou jako imperativ.

Fatva následuje pár desítek hodin poté, co britská vláda zvýšila stupeň teroristické hrozby v zemi právě ve strachu z možného atentátu ze strany přívrženců Islámského státu.

Premiér David Cameron chce v pondělí představit balíček nových protiteroristických opatření, včetně dočasného zákazu návratu stoupenců Islámského státu do Velké Británie.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme