Hradozámecká noc zlákala na památky stovky lidí. Roštejn ožil postavami 19. století

Hradozámecká noc zlákala na netradiční prohlídku památek Vysočiny stovky lidí. Brány se v nezvyklých hodinách otevřely na zámku v Náměšti nad Oslavou, hradě Orlík u Humpolce nebo třeba na Roštejně nedaleko Telče. Tam zájem lidí předčil očekávání a v některých z půlhodinových prohlídek i kapacity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hradozámecká noc na Roštějně

Hradozámecká noc na Roštějně | Foto: Olga Štrejbarová

Každá z prohlídek čítala zhruba třicítku návštěvníků, na které už v interiérech čekaly bytosti z 19. století. „Například tady bude mimo jiné i Benedikt Roezl,“ lákal kastelán Karel Vaníček.

Prohlídku provázela i živá hudba hradní kapely, která spolu s paní hraběnkou přivítala návštěvníky. Protože hosté se musejí vždy i pohostit, zamířila výprava návštěvníků následně do kuchyně.

Ta nebyla ovšem jen tak ledajaká. V kuchyni, kde pro tuto noc vládla věhlasná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, se návštěvníkům dostalo doporučení, jak to udělat, aby „vaši muži, hosté i vy jste požitek z jídla měli, protože jídlo je jedna z nejmocnějších zbraní nás žen“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hradozámeckou noc na Roštejně absolvovala i Olga Štrejbarová

O kus dále se pak hodina fyziky pro opozdilce rázem změnila v hodinu tělocviku. Překvapení návštěvníci dostali za trest úkol: museli dělat dřepy.

Návštěva salonu, pána revíru nebo alchymistické laboratoře - to všechno bylo součástí netradiční prohlídky Roštějna v rámci celorepublikové akce Hradozámecká noc, která na Vysočině zlákala během sobotní noci stovky lidí.

Děti si užily zbyteček krátících se prázdnin a dospělí se pokochali krásami hradu v rámci zábavné prohlídky.

Olga Štrejbarová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme