Někdejší těžbu černého uhlí v Břasích na Rokycansku mapuje nová naučná stezka

K vytěženým povrchovým dolům nebo k zámečku uhlobarona zavede turisty nová naučná stezka v Břasích na Rokycansku. Vybudovala ji obec, spolu s odborníky a finanční pomocí plzeňského hejtmanství. Proznačený okruh má osm zastavení a ukazuje jizvy, které v krajině zanechala někdejší těžba černého uhlí. Cedule podél stezky informují o přírodních a technických zajímavostech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Břasy, naučná stezka po stopách někdejší těžby černého uhlí

Břasy, naučná stezka po stopách někdejší těžby černého uhlí | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

„Stezka se týká industriální historie Břas, která byla založena na těžbě černého uhlí a následném zpracování kyzových břidlic na kyselinu sírovou. Uhlí bylo jednou z hlavních surovin pro tento účel,“ říká Ondřej Bílek, hlavní autor naučné stezky.

První stanoviště stezky mapující důlní činnost v okolí Břas se nachází v osadě Kříše. „U přírodní památky Bašta je jen malý pozůstatek toho, co se tu těžilo povrchovým způsobem. Je to asi čtyři a půl metru vysoká stěna, v níž jsou vidět vrstvy černého uhlí,“ popisuje Bílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Naučnou stezku u Břas si prošel i reportér Lukáš Milota

Důlní činnost podle něj začala už v 17. století, možná i dřív. Probíhaly zde takzvané selské těžby, kdy sedláci vykopali jámu třeba pět metrů hlubokou, vyrubali z ní uhlí, pak ji nechali být a šli kopat zase jinam.

„Důlní činnost skončila na konci února 1969. V podstatě už nejsou žádné oficiální zásoby, jsou tady zbytky, které už se nevyplatí těžit,“ tvrdí Bílek.

Při putování po stezce minou návštěvníci například pozůstatky důlní úzkokolejky a lanovky, ale i potok a jezírko s červeně zabarvenou železitou vodou, která vytéká z dolů.

Břasy, naučná stezka po stopách někdejší těžby černého uhlí. Černé uhlí těsně pod povrchem | Foto: Lukáš Milota

„Pátá zastávka je věnována paleobotanickým nálezům v odklizu Kristián a po bývalém dolu Terezie. Odkliz je obrovská jáma, která vznikla povrchovou těžbou. Jsou tam zkameněliny, i když špatně viditelné, jedná se o úlomky zuhelnatělých zbytků rostlin, z 309 milionů let staré éry karbonu,“ popisuje Bílek a dodává:

„Částečně se jedná o prales zkamenělý přímo na místě, kde rostl, a částečně o naplaveniny dalšího materiálu. To je právě unikátní, protože takovýto odkryv se nikde v republice a možná ani v Evropě nenachází.

Stezka pokračuje například k zatopenému dolu, který dnes slouží k rekreaci, nebo k bývalé huti na výrobu kyseliny sírové. Pět a půl kilometrů dlouhý okruh je vhodný jak pro pěší, tak pro cyklisty.

Břasy, naučná stezka po stopách někdejší těžby černého uhlí. Vytěžené ložisko | Foto: Lukáš Milota

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme