Nové divadlo v Plzni přivítá první diváky Prodanou nevěstou

První diváci dnes usednou do hlediště Nového divadla v Plzni. Zcela nová moderní budova s nepřehlédnutelnou fasádou stojí v Jízdecké ulici, jen kousek od historického jádra města. Stavba za zhruba 870 milionů korun je jedním ze stěžejních projektů Evropského hlavního města kultury 2015. Zahajovacím představením je opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo J.K. Tyla v Plzni čeká na kolaudaci

Divadlo J.K. Tyla v Plzni čeká na kolaudaci | Foto: Jana Kosová

Nové divadlo nahradí Komorní divadlo, které skoro 50 let sídlilo v nevyhovujících provizorních prostorách. Herci a diváci na něj čekali desítky let a dnes do novotou vonících sedadel usednou šťastlivci, kteří sehnali vstupenky na první představení Prodané nevěsty.

Jde přitom vlastně o generálku, protože oficiální zahájení bude až zítra a je jen pro pozvané hosty. Přijede například ministr kultury Daniel Herman, ředitel Národního divadla v Praze a bývalý ředitel plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla Jan Burian, Dagmar Havlová nebo Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zahájení provozu Nového divadla v Plzni informovala reportérka Jana Kosová

Už odpoledne ale vyjde do ulic Plzně slavnostní průvod Vendelín, pojmenovaný po Vendelínu Budilovi, který zahájí novou sezonu a bude předzvěstí slavnostního večera.

„Mě léta trochu trápí, že Vendelín Budil byl pracovník, herec, ředitel, který pro Plzeň udělal skutečně ze všech postav – včetně Josefa Kajetána Tyla – zdaleka nejvíce,“ říká nový ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava s tím, že do průvodu se zapojí tanečníci, zpěváci, herci a další umělci, ale divadlo zve i širokou veřejnost.

Na náměstí Republiky pak popřeje Vendelínovi úspěšnou sezonu primátor Plzně Martin Baxa a připojí se i biskup František Radkovský, který požehná Novému divadlu.

Úterní představení bude v přímém přenosu vysílat Česká televize a Plzeňané ho mohou sledovat také v sále sousedního kulturního domu Peklo.

„Bude tam večer promítání, přímý přenos, aby i ti, kteří nedostali lístky na premiéru, mohli spolu s námi mít zážitek z úplně prvního uvedení v Novém divadle,“ zve Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015.

Komorní divadlo v Plzni končí. Nahradí ho Nové divadlo v Jízdecké ulici | Foto: Lukáš Milota

Nové divadlo doslova ohromuje svojí velikostí i komfortem. Jsou to vlastně dvě budovy. Jedna je administrativní a provozní a jsou v ní šatny, kanceláře či maskérny. Má také odhlučňovací funkci pro druhou hlavní budovu, kde je velký sál a studiová scéna - celkem pro víc než 600 diváků.

Oba domy propojují tunely a lávky. Ovšem co upoutá na první pohled, je fasáda, konkrétně vstupní nakloněná skulptura ze syrového betonu s 39 oválnými otvory. Ty budou večer a v noci nasvícené.

„Divákům se bude prezentovat večer ve světle asi 14 LEDkových reflektorů, které umožňují počítačem řízenou barevnou kompozici. Fasáda bude skoro součástí představení, které se odehrává vevnitř,“ říká architekt Vladimír Kružík.

Nových divadelních budov nevzniklo v České republice po roce 1989 mnoho a hlavně se vesměs jednalo o menší stavby bez stálého souboru. Výjimkou byla radikální přeměna Horáckého divadla v Jihlavě, která ale zčásti využila i starší budovu. Prvním zcela novým divadlem za posledních 25 let se tak stává až teď plzeňské Nové divadlo.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme