Ve Zlíně pokračuje soud s dalšími aktéry metanolové kauzy

Okresní soud ve Zlíně dnes opět projednával metanolovou kauzu. Tři muže ze Zlínska žaluje státní zástupce za ohrožení zdraví závadnými potravinami. Jde o část třicetičlenné skupiny zapletené do výroby a prodeje smrtící lihoviny. Případ vyčlenil soud z hlavní, takzvané zlínské větve metanolové kauzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Před soudem stanul důchodce Zdeněk Kopl, kterému ale policie nedokázala, jak naložil s tisícovkami litrů získané směsi. Hrozí mu tak nejvíce dva roky vězení.

„Nebyly bez důvodných pochybností prokázány další články řetězce, kam se ten alkohol od něj měl dále dostávat, neboť jeden ze stěžejních svědků respektive podezřelých v průběhu řízení zemřel,“ uvedla státní zástupkyně Eva Kalusová.

Kopl svou aktivní účast v prodejním řetězci poírá. „Kde jsou další lidi, kteří by měli svědčit, nikdo mě nezná, žádná čísla jejich nemám, domovní prohlídku mi dělali, nic, já nevím, proč mě tam pan Vacula má, jestli abych mu z toho pomoh, já nevím," řekl u soudu.

Pěti lidem těžce ublížil pančovanou slivovicí Daniel Rafaj. Zde je sazba až desetiletá.

Podobně je na tom Petr Veselý, který Rafajův alkohol dále prodával. Poškodil tak zdraví dvěma lidem.

Hlavního distributora otráveného lihu Jiřího Vaculu poslal v dubnu zlínský soud do vězení na 15 let, hlavního míchače závadné směsi Rudolfa Fiana a jeho komplice Tomáše Křepelu na doživotí. Metanol v Česku zabíjel v roce 2012, na svědomí má téměř 50 životů.

Andrea Kratinová, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme