V Ostravě začíná Svatováclavský hudební festival, netradičně v dřívějším termínu

V Ostravě dnes začíná Svatováclavský hudební festival. Až do 28. září přinese duchovní hudbu do kostelů a modliteben po celém Moravskoslezském kraji. Festival po 10 letech opouští svůj tradiční podzimní termín. Datum 28. září tak poprvé nebude patřit slavnostnímu zahájení, ale naopak závěrečnému koncertu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatováclavský hudební festival 2012

Svatováclavský hudební festival 2012 | Foto: Svatováclavský hudební festival

„Hlavním důvodem změny termínu byla teplota v kostelích, kde se odehrávají všechny koncerty. V říjnu už teplota někdy velmi klesla na neúnosnou hranici,“ říká jedna z organizátorek festivalu Andrea Fajkusová.

Její slova potvrzuje i ostravská sopranistka Eva Dřízgová Jirušová, která má s vymrzlými kostely bohatou zkušenost. Patří totiž ke stálým hostům festivalu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O největší lákadla letošního Svatováclavského hudebního festivalu se zajímala redaktorka Kateřina Daňková

„U zpěváků to ještě není tak hrozné, pokud se nám úplně nekouří od úst, tak to ještě jde. Řekla bych, že ty velké teplotní změny dělají neplechu hlavně některým nástrojům,“ uvedla s tím, že třeba houslistům se se ztuhlými prsty nehraje dobře.

„Máme na festivalu celou plejádu opravdu vynikajících muzikantů, a tak se snažíme, aby měli ty podmínky opravdu maximální,“ dodala pěvkyně.

Tady však festivalové změny končí, vše ostatní zůstává při starém, včetně pěti dramaturgických řad.

Do té hlavní se dá počítat i nejnákladnější projekt letošního ročníku – uvedení dvou duchovních děl Jana Dismase Zelenky, které zazní v provedení Drážďanského komorního sboru a Wroclavského barokního orchestru.

Pod taktovou Václava Lukse navíc vystoupí jedna z hlavních hvězd – sopranistka Martina Janková.

Svatováclavský hudební festival 2007 | Foto: Svatováclavský hudební festival

Diváci najdou v programu také řadu komorní hudby či varhaní hudby, crossover řadu s vystoupením Jaromíra Nohavici nebo barokní řadu, kde se chystá i jedno překvapení.

„Collegium Marianum letos přiváží netradiční projekt – barokní operu Calisto se scénickými efekty, v dobových kostýmech a také s barokními loutkami,“ přiblížila Fajkusová.

Kvůli jemně lechtivé tématice opery ji však museli organizátoři umístit do odsvěceného kostela sv. Václava v Opavě.

Nejen tam se Svatováclavský festival letos vydá. Postupně navštíví celkem 17 měst a obcí. „Naším cílem je nezůstávat pouze v Ostravě, kde samozřejmě je těch koncertů nejvíce, ale vyjet i mimo, aby se ta hudba dostala ke všem v našem regionu,“ uzavřela Fajkusová.

První zastávku udělá Svatováclavský hudební festival už dnes večer v Ostravě, konkrétně v kostele Panny Marie Královny. Na slavnostním zahájení zazní Dvořákovo Requiem.

Kateřina Daňková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme