Američtí senátoři vyzývají Washington k vyzbrojení Ukrajiny

Přední američtí zákonodárci žádají Washington o schválení zbrojní pomoci Ukrajině. Senátoři označují nejnovější kroky Ruska za agresi a žádají razantní zpřísnění sankcí. Ruský prezident Vladimir Putin předtím vyzval k diskusi o možné státní suverenitě východní Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres USA

Kongres USA | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

K umožnění dodávek zbraní ukrajinské vládě vyzval šéf senátního zahraničního výboru Robert Menendez. Politik demokratické strany označil postup Ruska na Ukrajině za přímou invazi, ruský prezident Vladimir Putin by podle něj měl čelit za otevřenou agresi důsledkům.

K přijetí přísných sankcí vyzval republikánský senátor John McCain, vyslovil se také pro poskytnutí zbraní a zpravodajských informací Kyjevu.

Americký prezident Barack Obama varoval Rusko minulý týden před dalším zostřením sankcí. Vyloučil ale, že by Spojené státy na kroky Moskvy mohly odpovědět vojenskou operací.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina by k řešení krize na východě Ukrajiny mohl přispět vznik nového státu, který by „ochránil legitimní zájmy tamních obyvatel“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov později výrok korigoval s tím, že Putin jen vyzval k rozhovorům o uspořádání na Ukrajině a že ukrajinský východ má zůstat součástí Ukrajiny.

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme