O tom se jogínům v roce 1989 ani nesnilo. Dnes se mluví o duchovnu a lidé cvičí on-line

1. září 2014

Pojďme se na chvíli věnovat józe! V létě 1989 bylo toto cvičení zařazeno jako součást léčby v Lázních Piešťany. Lidé měli o jógu velký zájem, jenže často neměli dostatek informací.

„Někde jsem se dozvěděla, že tu jogíni mají setkání. Přijela tam i paní ze Slovenska, která měla indického mistra. Začala o něm vyprávět a zvát na setkání v Piešťanech. A já jsem věděla, že tam budu,“ vzpomíná cvičitelka Marcela Hanušová.

K józe přišla shodou okolností v Piešťanech. Výzkumný úkol, jak se tehdy psalo, ukázal, že cvičení jógy má pro pacienty příznivé účinky, i když se zdůrazňovalo, že její vliv budou odborníci dál zkoumat.

Mezi pacienty však měla jóga velký úspěch. Mnozí se zajímali o prvky relaxačních cvičení, podle kterých by mohli pokračovat doma. Jogíni to totiž před revolucí neměli jednoduché a ani nebylo tolik informací.

Jóga není jen pro ženy. Objevují ji i muži

„O duchovnu se tehdy nemohlo tolik mluvit,“ připomíná Marcela Hanušová. „Když tak stranou, ale na veřejnosti a v tělocvičnách se o Bohu, kosmickém nebo vesmírném vědomí nemluvilo.“

Dnes je situace úplně jiná. Jóga je u nás populární a některou z jejích forem cvičí tisíce lidí. „Víc a víc lidí ji vyhledává – různé věkové skupiny a přibývají i muži, což je dobře,“ potvrzuje lektorka Kateřina Bílková. „Od té doby vzniklo spoustu studií a máme spoustu učitelů. Jóga je rozšířenější jak pro fyzické cvičení, tak pro oblast ducha.“

Cvičit jógu můžete i on-line. Oproti roku 1989 mají lidé nesrovnatelně více možností.

autor: luh
Spustit audio