Babiš podpořil Sobotkův postoj k sankcím. Ty dosavadní podle něj nezabraly

Předsedové koaličních stran nejsou jednotní v názoru na další sankce Evropské unie vůči Rusku. Zatímco předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vnímá tvrdší opatření jako jedinou možnost, premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD s jejich podporou váhá. Jeho postoj dnes podpořil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Evropská unie není podle vicepremiéra Babiše ve vyjednávání ve sporu mezi Ruskem a Ukrajinou úspěšná. Předseda hnutí ANO míní, že dosavadní protiruské sankce nezabraly.

„Doposud ty výzvy nebyly efektivní a samozřejmě Evropská unie musí přijít s nějakým návrhem. A pokud ten summit byl o tom, že do týdne Evropská komise navrhne sankce a nikdo neví jaké, tak si myslím, že je to předčasná debata,“ uvedl dnes Babiš s tím, že preferuje diplomatická řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedové koaličních stran se neshodují v názoru na další evropské sankce vůči Rusku. Téma pro komentátora ČRo Petra Nováčka

Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka se zpřísněním sankcí váhá. „Odmítl jsem souhlasit s nějakým bianco šekem, protože včera ještě skutečně na stole nic konkrétního nebylo a odpovědná vláda musí vždycky vyhodnotit dopady,“ podotkl.

O sankcích Evropské unie bude vláda mluvit ve středu. Šéf lidovců a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek si myslí, že Ukrajinu je třeba dalšími sankcemi proti Rusku podpořit. Dnes se s premiérem Sobotkou sešel, aby si své postoje vyjasnili.

„Pan předseda Sobotka nevyloučil zpřísňování sankcí, jenom chce počkat na to, jaké sankce Evropská unie navrhne. Především si myslím, že je potřeba být v rámci Evropské unie jednotní, ale ano, já si myslím, že by sankce vůči Rusku zpřísnit měly, protože diplomatická ani vojenská řešení nejsou možná účinná,“ řekl Bělobrádek.

Německá kancléřka Merkelová je pro další sankce vůči Rusku

Číst článek

Sobotkův přístup k sankcím o víkendu kritizovala i opozice. Například poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek ho označil za alibistický a pro Českou republiku ostudný. Postoj země, která zažila invazi cizích vojsk, by podle něj měl být naprosto jednoznačný.

Země EU nepošlou na Ukrajinu zbraně. Podle Hollanda nelze krizi řešit vojensky

Číst článek

Lenka Jansová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme