Šimpanzi, albatrosi, delfíni... Homosexualita je u zvířat běžná

1. září 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Homosexuální chování ve zvířecí říši celkově běžným fenoménem. Přinejmenším něco takového potvrzuje i pět let stará studie vědců z Kalifornské univerzity.

Interakce živočichů stejného biologického pohlaví podle této studie nalezneme v různých formách napříč celou živočišnou říší, červy a žábami počínaje, ptáky a lidoopy konče. Mezi nejznámější příklady patří šimpanzi rodu bonobo, u kterých byly jak u samiček, tak u samečků pozorovány sexuální styky mezi jedinci stejného pohlaví.

Trochu odlišný charakter má homosexuální chování samiček albatrosa, které navazují dlouhodobé vztahy s jinými samičkami a společně pečují o mláďata. Také mnozí samečci delfínů skákavých žijí v homosexuálním partnerství, a to až po celý život, společně si vybírají i samičku pro páření.

Evoluční význam zvířecí homosexuality zatím nebyl dostatečně vysvětlen. Homosexuální chování může být významné pro udržení vztahů ve smečce i pro regulaci velikosti populace určitého druhu. Někteří vědci však namítají, že se může jednat o obyčejný „evoluční šum“, tedy zděděné chování, které nemá žádný evoluční význam.

Logo
autor: ČRo
Spustit audio