Začal nový školní rok. V řadě obcí jsou problémem přeplněné třídy

Děti se po prázdninách vrátily do školy. Do prvních tříd ráno nastoupilo celkem 115 tisíc žáků, což je rekord posledních let. Oproti loňskému roku přibyly více než čtyři tisíce prvňáků. Zhruba 350 obcí kvůli tomu do poslední chvíle řešilo problémy s kapacitou škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žáci po prázdninách znovu usedli do lavic. Prvňáků je letos 115 tisíc

Žáci po prázdninách znovu usedli do lavic. Prvňáků je letos 115 tisíc | Zdroj: ČTK

S nedostatkem míst se bojovalo různě. Někde žádali o navýšení kapacity tříd, kde je maximum jen o málo víc než 30 dětí. Jinde zase vsadili na rychlou stavbu z takzvaných kontejnerů, tedy stavebních buněk.

„Jsou rychle postavené a zároveň, jakmile ten boom skončí, se mohou odmontovat a použít na něco jiného, například startovací byty pro mladé rodiny s dětmi nebo pro knihovnu anebo přesunout do jiné lokality, kde ten problém bude,“ popisuje výhody kontejnerových škol šéf resortu Marcel Chládek z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nedostatečné kapacitě českých škol mluvili ministr Marcel Chládek (ČSSD) a poslankyně Anna Putnová (TOP 09)

Podle ministra zanedbala přípravu na větší počet prvňáků minulá vláda. Řešením mají být podle Chládka tři fondy, ze kterých se rozšíří kapacita základních i mateřských škol – jeden fond na úrovni ministerstva školství, druhý na úrovni ministerstva financí a třetí evropský.

Místopředsedkyně poslaneckého školského výboru za TOP 09 Anna Putnová ovšem namítá, že odpovědnost za kapacitu škol a školek leží primárně na obcích a krajích.

„Takže to, že dnes se musí stavět kontejnerové školy, je východisko z nouze. Ale starostové – a je jedno, o jakou politickou stranu jde – přece mají k dispozici matriku a vědí, jak jim budou nabíhat jednotlivé ročníky. A tuto situaci mohli poměrně snadno předvídat,“ vysvětluje.

Více mateřských škol a zatraktivnění řemesel, slíbil Chládek na začátek školního roku

Číst článek

Nové školy a školky sice jsou podle Putnové potřeba, a to zejména kolem velkých měst, v jiných lokalitách by ale raději viděla lepší využívání stávajících školských objektů.

„Dnes kraje nedostatečně naplňují střední školy a ty prostory by se mohly dát k dispozici základním školám, případně školkám,“ přibližuje. Problémem prý ale je, že se představitelé krajů a obcí často nedokáží dohodnout.

Dojatí rodiče, nedočkavé děti

Více než padesátka prvňáků dnes zamířila do základní školy Na Sadech v jihočeské Třeboni. Děti doprovázeli rodiče i prarodiče.

„Jsme z toho samozřejmě úplně dojatí. Plakali jsme. Ale nezaspali jsme,“ říká Martin Blažek, který do školy vypravil dceru.

Do 1. B k dalším 25 spolužákům nastoupila i Rozália: „Těšila jsem se do školy hodně. Teď sedím tady v poslední lavici a čekám, než to začne.“

První školní den skončil dětem už po první vyučovací hodině. Čtyři hodiny denně, jak předepisuje rozvrh, se budou prvňáci učit až příští týden.

Na úroveň českého školství se dnes ve Dvaceti minutách Radiožurnálu zeptá Helena Šulcová experta ODS Václava Klause mladšího. Pořad začíná krátce po 17. hodině.

Veronika Sedláčková, Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme