Jurečka zvažuje větší kontrolu dovážených potravin. Kvůli dumpingovým cenám

Pokud Evropská komise dostatečně nepomůže potravinářům a farmářům z EU, Česko by mohlo zpřísnit kontrolu dovážených potravin. Uvedl to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Opatření by mělo zabránit farmářům z okolních zemí, kterým kvůli sankcím vypadly prodeje do Ruska, aby snižovali ztrátu tím, že zboží prodají pod výrobní cenou na českém trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka

Marian Jurečka | Foto: Filip Jandourek

Kroky České republiky se budou odvíjet od toho, jak zareaguje Evropská komise.

Ta by podle Jurečky měla rozhodnout o dostatečné finanční pomoci pro zemědělce. Když se tak nestane, Česko se zaměří na kontroly dováženého zboží včetně cen a zjistí-li, že jsou ceny dumpingové, zasáhne.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadu sankcí na zemědělce mluvili ministr Jurečka, předseda ASZ ČR Josef Stehlík a odborník na zemědělství a publicista Martin Mařík

„Budeme muset použít bezprecedentní krok, který se na jednotném trhu EU ještě nikdy nepoužil, že budeme asi nuceni pro některé komodity náš trh zavřít. Je to až ten nejzazší krok a byl bych nerad, kdybychom k němu došli,“ upozornil Jurečka.

Jeho záměr vítají například tuzemští ovocnáři. Právě dovozu ovoce za podnákladové ceny z Polska či Itálie se obávají nejvíce.

Jurečka si však spíš nemyslí, že nakonec stát bude muset zasáhnout. „Kdybych to měl vyjádřit procenty, tak bych řekl, že ta pravděpodobnost je do 10 procent,“ řekl.

Nápad má ostatně i řadu „technických“ úskalí. Třeba jak vlastně prokázat, že je cena pod náklady. Jak upozornil předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, třeba u sezónního zboží je prostor velmi malý.

„Než se tyto věci technicky nějakým způsobem zprocesují, tak na konci vlastně už nebude co řešit, protože mezitím to zboží už dávno proběhne přes trh,“ podotkl Stehlík.

Problém by mohla být i reakce evropských partnerů. „Pokud by nám někdo zpátky na oplátku řekl, že nebudeme vyvážet obilí nebo řepku, tak by to pro nás byl mnohem větší problém, než třeba vyřešení problému těch menších komodit,“ doplnil Stehlík.

Proto se také k Jurečkovým slovům staví poněkud rezervovaně.

„Já si myslím, že je to ryze v rovině teoretické a možná že si tím pan ministr spíš připravuje nějakou vyjednávací půdu vůči ostatním zemím, ostatním ministrům. Pak bych tomu rozuměl,“ dodal Stehlík.

Sejdou se ministři zemědělství zemí EU

Ministerstvo zemědělství očekává, že Evropská komise v nejbližších dnech zveřejní návrh na pomoc výrobcům mléčných a masných výrobků v EU, poškozených ruským embargem.

Jako o možných formách pomoci potravinářům se diskutuje o vývozních subvencích, podpoře skladování či o finančních náhradách ztrát.

Před mimořádnou poradou ministrů zemědělství EU, která bude v pátek v Bruselu, by se měli ještě sejít ministři z Pobaltí, Polska, Slovenska, Česka, Maďarska, Bulharska a Rumunska.

„Doladíme svoje vzájemná stanoviska. Jedná se o země, které budou ruskými sankcemi nejvíce zasaženy,“ řekl Jurečka.

ČTK, kov, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme