Ústečtí zastupitelé odmítli zákaz hazardu, rozhodne příští vedení města

Ústecké městské zastupitelstvo neschválilo vyhlášku o zákazu hazardu. Snaha několika občanských iniciativ v republice, které usilují o regulaci nebo zákaz hazardu v jednotlivých městech, se tak v Ústeckém kraji zatím příliš nedaří. Města navíc přicházejí s vlastními vyhláškami, které ale končí různě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automat

Výherní automat | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zastupitelstvo Ústí nad Labem dnes sice vyhlášku zakazující hazard odmítlo, zároveň však nejednalo o případném vyhlášení referenda.

Nakonec převážil názor, že by měli o zákazu hazardu rozhodnout lidé, kteří vzejdou z říjnových komunálních voleb.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hazardu diskutovali aktivista Matěj Hollan z brněnského sdružení Brnění a starosta Kladna Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí

Jedním z argumentů, který dnes večer zazněl, byly peníze, které město z hazardu má.

Podle materiálu, který měli zastupitelé na stole, by v příštím roce v případě zákazu hazardu přišlo město o zhruba 62 milionů korun.

Zastupitelé kvůli tomu schválili nutnost vypracování analýzy finančních dopadů po plošném zákazu hazardu na území města a tedy i vliv na rozpočet a následné financování městských částí.

Podklady mají úředníci připravit do konce letošního roku.

Referendum je ještě možné

O zákaz hazardu se snaží iniciativa Ústí bez hazardu. Magistrátu měla odevzdat doplněné archy s podpisy pod peticí pro vyvolání referenda.

Úřad ale neuznal 3255 podpisů z celkem více než 10 tisíc. Na program dnešního zastupitelstva se tedy návrhy na vyhlášení referenda nedostaly.

Úředníci ale dál pokračují v kontrole podpisových archů, aktuálně se zaměřují na případnou duplicitu podpisů signatářů petice.

Iniciativa Ústí bez hazardu se chce obrátit s vyhlášením referenda na soud. Aby se soud mohl případným referendem o zákazu hazardu v Ústí zabývat a stihl všechny náležitosti a lhůty, musí iniciátoři petice podat žalobu do příštího pondělí.

Referendum versus vyhláška

Případy, kdy města nevyhlásí referendum a navrhnou vlastní vyhlášku, označuje aktivista Matěj Hollan ze sdružení Brnění za podvod na lidech, kteří o vyhlášení lidového hlasování usilovali.

„Když zastupitelstvo nebude vázáno rozhodnutím v referendu, tak zase po volbách může vyhlášku zrušit,“ upozorňuje Hollan.

„Zastupitelé moc dobře vědí, že když bude referendum v souběhu s volbami, tak bude velmi pravděpodobně platné a pro ně závazné, proto se snaží jakýmkoli způsobem odsunout konání referenda mimo termín voleb,“ dodává aktivista.

Lidová hlasování jsou podle Hollana blokována městy po celé republice, například ve Zlíně, Znojmě, Holešově nebo v Praze 1.

Starosta Kladna a předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek argumentuje, že některá města se mohou referendům bránit a navrhovat vlastní vyhlášky proto, že taková hlasování stojí peníze.

„Nejde to dělat ve stejných místnostech, jako se dělají volby, takže jsou s tím spojeny nějaké náklady, a pokud je zastupitelstvo ochotné přijmout vyhlášku o úplném zákazu hazardu, nevidím žádný důvod, proč na stejné téma dělat referendum,“ konstatuje Jiránek.

V Kladně budou zastupitelé za týden schvalovat vyhlášku, která zakazuje hazard na celém území města.

Jan Bachorík, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme