Rubl je na rekordním minimu k dolaru. Škodí mu obavy z dalších sankcí vůči Rusku

Ruský rubl se dál propadá. Vůči americkému dolaru je na novém rekordním minimu. Už v pátek překonal březnovou hodnotu 37 rublů za dolar, teď je jeho kurz ještě o něco nižší. Na vině jsou především obavy z dalších protiruských sankcí, které Západ zavedl jako odpověď na ruský postup na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské rubly

Ruské rubly | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Podle nejčerstvějších informací chce Západ sankce navíc ještě rozšířit. Evropská komise má do týdne navrhnout jejich podobu.

Analytik ruské Promsvjazbank Alexej Jegorov řekl agentuře Reuters, že geopolitické napětí kvůli tomu zřejmě do neděle neumožní, aby se rubl stabilizoval. Mohl by tak klesnout až na úroveň 38 rublů za dolar.

Další vývoj ruské měny velmi závisí na podobě nových sankcí vůči Moskvě. Situaci však ovlivní i to, jestli přinesou nějaký pokrok vyjednávání v běloruském Minsku, kterých se účastní zástupci Ruska, Ukrajiny a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Podle analýz agentury Bloomberg je 60procentní šance, že ruská měna dosáhne během půl roku hranice 40 rublů za dolar.

Tea Veseláková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme