FBI a Apple vyšetřují únik fotek nahých celebrit na internet

Internetem kolují desítky soukromých fotografií nahých celebrit. Případem se už začala zabývat americká FBI a také společnost Apple. Právě z jejího internetového úložiště totiž fotky s největší pravděpodobností pocházejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sexy žena (ilustrační foto)

Sexy žena (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Americké úřady zatím stále vyšetřují, jak se hackeři k fotografiím dostali. FBI se zabývá domněnkou, že fotky někdo ukradl z webového úložiště společnosti Apple, tedy iCloudu.

Podle analytika Bretta Larsona, který o krádeži mluvil na americké stanici CNN, to vůbec nemuselo být obtížné.

„Zdá se, že hackeři k téhle krádeži nemuseli vyvinout zrovna velké úsilí. Vypadá to, že stačilo znát uživatelská jména a vědět, kde je mezera v zabezpečení - možná stačilo jen spustit aplikaci, která vyzkoušela různá hesla a našla ta správná. Smutné je, že Cloudy, tedy internetová úložiště, dnes používáme naprosto běžně," vysvětlil Brett Larson.

Firma Apple už potvrdila, že kontroluje svá data a hledá stopy po hackerském útoku.

Trestní oznámení

Hvězdy, jejichž fotky se na internet dostaly, se brání právní cestou. Podaly trestní oznámení a řada z nich spolupracuje s FBI.

Asi neznámější z okradených celebrit je Jennifer Lawrenceová, kterou proslavily filmy ze ságy Hunger Games. Podobně jako řada dalších jejích kolegyň se nechala slyšet, že krádež svých fotek považuje za hrubé porušení soukromí.

Nicméně se nejedná o první útok. Obdobný případ se objevil před dvěma lety. Hacker se tehdy naboural do zhruba padesáti e-mailových účtů populárních osobností. Americké úřady ho ale dopadly a muž z Floridy nakonec odešel od soudu s desetiletým trestem.

Asi první podobný útok na celebritu je z roku 2005, kdy se hackeři nabourali do telefonu Paris Hilton.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme